Izmena Ustava ili dogovor za „slabljenje“ imuniteta

Izvor: S media, 04.Jul.2011, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmena Ustava ili dogovor za „slabljenje“ imuniteta

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, govori za Danas: Za najavljeno ograničavanje imuniteta narodnih poslanika biće neophodno ili promeniti Ustav ili da političke stranke postignu džentlmenski dogovor.

Ustavne odredbe su takve da imunitet ne može biti „oslabljen“ izmenama zakona ili podzakonskim aktima - kaže Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, za Danas.

Danas bi trebalo da bude održana sednica Administrativnog odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na kojoj će neki poslanici ostati bez imuniteta, što će biti prvi korak ka ograničavanju tog prava članova parlamenta. Vladimir Goati ocenjuje izjave predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović da je ta oblast dobro definisana postojećim aktima i predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije Lasla Varge koji kaže da to nije tema koju od nas zahteva EU:

Đukić-Dejanović: Ne želimo zaštitu pred sudom

Malović: Tajkuni neće biti zaštićeni političkim kontaktima

Ljajić: Država je tajkunima pružila mnogo, neka joj vrate!

Luka Beograd: Brisel ne traži proveru privatizacija

Dinkić: Javni konkursi za direktore namešteni

- Institucija imuniteta je pravnim aktima regulisana na pogrešan i preširok način. Član 103. Ustava Srbije ne odražava imunitet na način kako je on najpre ustanovljen u Velikoj Britaniji, a to je zaštita članova Donjeg doma parlamenta od ustavnog monarha za reč izgovorenu u Donjem domu. To je najuža zaštita. U Srbiji u članu 103. piše da „narodni poslanik ne može biti pozvan na krivičnu i drugu odgovornost za izraženo mišljenje i glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije“. Tu bi trebalo da se završava ovaj član. Međutim, dalje se u tom članu ova institucija preširoko definiše. Imali smo blistave primere gde se videlo na koji način se takva definicija koristi.

On ističe da je potrebno ili menjati Ustav, u kojem bi mogao da ostane samo prvi stav, a druga mogućnost, koju je Transparentnost svojevremeno predložila, jeste da političke stranke naprave džentlmenski sporazum, uprkos Ustavu, koji bi podrazumevao da se poslanici ne pozivaju na imunitet kada su uhvaćeni u krivičnim delima.

Međutim, ne postoji politička volja za takav dogovor. Kako ocenjuje Goati, to se vidi koliko ima poziva na imunitet i krivičnih prijava koje su na taj način eliminisane. To je zapravo interes poslanika, koji su do juče bili promenjivi delegati partija.

Ko je jači, država ili tajkuni?

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti, ima stav da je neophodna privatizacija javnih preduzeća. Da bi se smanjio plen koji dele političari, a u koji spadaju i javna preduzeća, ta preduzeća treba privatizovati.

- U postkomunističkim zemljama neuporedivo je jača država od biznisa, jer od države zapravo zavisi ko će i kada biti tajkun i kada će prestati to da bude. Primer za to su Rusija i tajkun Hodorkovski, koji je u zatvoru, a nekada je bio najbogatiji u toj zemlji. Pogledajte šta se dogodilo u Srbiji s Karićem. Kada se pojavio na političkoj sceni, prosto je eliminisan. Država ima neuporedivo veće mogućnosti i priča o tajkunskoj državi je blizu naučne fantastike. Država može da ima razumevanja za tajkune i da ih podržava, ali, onog momenta kada se ona koja ima najjači aparat prisile usmeri na određenog pojedinca, taj pojedinac nema nikakve šanse. Cena koju država u tom slučaju plaća je visoka, ali vlast uvek preferira da ostane na svom mestu i po cenu osiromašenja društva, Goati ocenjuje nedavne izjave političara i biznismena o odnosu države prema krupnim kapitalistima.

(Danas)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.