Izložba slika i skulptura Sećanje od zaborava u pančevačkom muzeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2019, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika i skulptura "Sećanje od zaborava" u pančevačkom muzeju

U pančevačkom muzeju otvorena je izložba slika i skulptura najznačajnije i najuticajnije grupe umetnika Pančeva posle Drugog svetskog rata.

Likovna grupa "Pančevo 5", osnovana je 1958. godine i decenijama je vladala umetničkom scenom u gradu. Grupa je formirana na inicijativu slikara Stojana Trumića, a činili su je i slikari Ksenija Ilijević, Jovan Vitomirov, Dobrivoje Vojinović i vajar Božidar Jovović. Izložbom "Sećanjem od zaborava" autori postavke podsećaju na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 60 godina od osnivanja grupe i na stvaralaštvo umetnika koji su ostavili veliki trag.

"Oni su svojim radom i delovanjem ostavili značajan trag i ako mogu da kažem, zaorali brazdu na umetničkom polju Vojvodine u periodu nakon Drugog svetskog rata. Ova izložba je jedno sentimentalno putovanje u prošlost, želeli smo da prikažemo neka njihova dela iz prvih faza. Oni su tih pedesetih godina već bili umetnici koji su prošli tu početnu fazu svog umetničkog delovanja ali su opet iz tog perioda danas njihove slike čini mi se najvažnije, najznačajnije i najređe", kaže Nikola Vlajić, etnolog i jedan od autora izložbe.

Osim po umetnosti ostali su u sećanju brojnih Pančevaca i kroz pedagoški rad

"Svih petoro umetnika predavalo je u našim osnovnim i srednjim školama likovnu umetnost i zahvaljujući tome i od tih mnogobrojnih učenika iskristalisali su se neki budući umetnici. To je značajno i zahvaljujući tome mi danas imamo taj kontinuitet u slikarstvu našega grada", objašnjava Vlajić

Umetnički stil nije ono što primarno povezuje te umetnike, već specifično vreme u kojem su stvarali.

"Oni su svi bili akademski školovani u jednom trenutku kada se u umetnosti Pančeva i cele tada Jugoslavije zalagalo za amaterizam uopšte. Oni su krajem šeste decenije 20. veka isplivali kao deo umetničke scene koja se budi", ističe Dimitrije Jovanov, jedan od autora, kustos - istoričar umetnosti

Na izložbi su uglavnom predstavljena dela iz privatnih kolekcija, koja će u muzeju moći da se vide do sredine februara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.