Izetbegović: Hrvati žive sa Bošnjacima

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 08.Dec.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Hrvati žive sa Bošnjacima

RIJEKA - Novoizabrani bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da ideja predsednika HDZ-a u BiH Dragana Čovića za stvaranje hrvatske teritorilane jedinice u toj zemlji, predstavlja pozicioniranje pred pregovore o ustavnim promenama i postavljanje nerealnih zahteva kako bi se ostvarili realni ciljevi Hrvata u BiH.

"Hrvati žive sa Bošnjacima, a ne sa Srbima, pa bi njihovi lideri trebalo da dogovaraju rešnje sa bošnjačkim liderima", rekao je Izetbegović u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << intervjuu riječkom "Novom listu" uoči susreta regionalnih lidera na manifestaciji u Banjaluci, na kojoj je hrvatski presednik Ivo Josipović proglašen za ličnost godine.

On je istakao, da je Čović, ne samo dobio podršku od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, već je "Dodik ideju trećeg entiteta lansirao još pre nekoliko godina kako bi ubacio kost između Hrvata i Bošnjaka i smanjio pritisak prema sebi i RS".

Prema njegovim rečima, Čović je u početku bošnjačkim liderima govorio kako je ta ideja prozirna i kako se "neće dati upecati", ali je onda odlučio suprotno.

"I pogrešio je. Jer u Republici Srpskoj živi nekoliko hiljada Hrvata, a u FBiH stotinu puta više. Dakle, Hrvati žive sa Bošnjacima a ne sa Srbima, i hrvatski lideri bi trebalo sa bošnjačkim liderima da dogovaraju rešnja. Dogovor Dodik-Čović o trećem entitetu je dogovor o kreiranju problema, a ne o kreiranju rešenja", ocenio je Izetbegović.

Prema njegovim rečima SDA neće razgovarati o daljim podelama u BiH jer se karte na Balkanu ne crtaju olovkama.

Na pitanje da oceni trenutne odnose BiH sa Hrvatskom i Srbijom, Izetbegović je rekao da bi oni mogli biti i bolji, naročito sa Srbijom.

"Predsednici (Ivo) Josipović i (Boris) Tadić, otvaraju prostor za opšti oporavak odnosa. Očekujem da tako nastave i da se reči materijalizuju u sporazume, dogovore, ekonomsku saradnju", rekao je Izetbegović.

Govoreću o procesu pomirenja u regionu, Izetbegović je ocenio da je proces pomirenja tek počeo, da su reči izvinjenja dobar početak ali da predstoji suočavanje sa zločinima koje je učinila strana kojoj pripadate.

"Srpskim liderima će biti najteže. To će tražiti hrabrost kakvu predsednik Tadić, izgleda poseduje", zaključio je Izetbegović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.