Izvor: B92, 19.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna tišina u Crnoj Gori

Podgorica -- U Crnoj Gori od ponoći je na snazi izborna tišina pred vanredne parlamentarne izbore koji će se održati u nedelju. Za ove izbore najavljeno je oko 20 hiljada posmatrača, što je veoma rigorozna kontrola, obzirom da biračko telo broji oko 450 hiljada glasača. Izbore ce pratiti oko 350 novinara. O završnim predizbornim skupovima najvećih stranaka i koalicija izveštava dopisnik Radija B92 Srđan Janković.

Na završnoj konvenciji Koalicije za Crnu Goru, održanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Podgorici, lider te grupacije Milo Đukanović najavio je sigurnu pobedu 20. oktobra i obećao evropski i reformski put Crne Gore, a Beogradski sporazum je ocenio kao potvrdu obnovljenih funkcija države Crne Gore i ocenio da Crna Gora nikad nakon 1918. godine nije bila suverenija. Govoreći o političkim konkurentima, Đukanović je izneo niz kritika i građanima preporučio svoj izborni i politički program: "Kad bi i opozicija u Crnoj Gori bila i sjenka demokratske opozicije koja je potrebna svakoj demokratskoj državi, bio bi prvi koji bi ih pozvao da zajedno, uz sve političke razlike služimo Crnoj Gori. Oni nijesu opozicija u Crnoj Gori. Oni su, na žalost, opozicija državi Crnoj Gori. Zato, Demokratska lista za evropsku Crnu Goru mora pobijediti", kazao je Đukanović.

Jedan od lidera projugoslovenske Koalicije za promjene Predrag Bulatović ponovio je da će poslati predstavnike manjinskih naroda da participiraju u vlasti, da je pobeda ove koalicije neminovna, da će se obračunati sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori i da će međunarodna zajednica prihvatiti novu vladu: "Crna Gora je raspolućena, mi hoćemo da spojimo tu raspolućenu Crnu Goru. Jedino mi možemo da to uradimo. Naš demokratski kapacitet, i naš reformski kapacitet, naš kapacitet za spajanje raspolućene Crne Gore, pokazali smo onoga trenutka kada smo u interesu istinskih reformi i za razvoj demokratije napravili politički savez na lokalnom nivou sa Liberalnim savezom sa kojim se razlikujemo po pitanju državnopravnog statusa", kazao je Bulatović.

Inače, do samog početka izborne tišine u ponoć sa petka na subotu, skoro svi televizijski kanali emitovali su političke emisije. Na Parlamentarnom kanalu i televiziji Montena održani su dueli i rasprave predstavnika više stranaka. Na televiziji In do ponoći je gostovao Milo Đukanović, a Predrag Bulatović na televiziji Elmag, dok je televizija Pink emitovala završnu konvenciju Koalicije za evropsku Crnu Goru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.