Izborna podudarnost

Izvor: Politika, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna podudarnost

Kosovo nikako ne sme da ostane "zamrznuto žarište usred Evrope"

Dok će šefovi diplomatija Evropske unije danas u Briselu razgovarati s izaslanikom UN sa status Kosova Martijem Ahtisarijem o njegovim zamislima za budući status te pokrajine, ne stišavaju se reakcije zvaničnog Beograda o motivima za Ahtisarijevo odlaganje rešenja o statusu Kosova i Metohije. Razlozi zbog kojih je Ahtisari doneo odluku o odlaganju rešenja za status Kosova različito se tumače u Briselu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Beogradu i Prištini.
Visoki predstavnik EU Havijer Solana, evropski komesar Oli Ren i finsko predsedništvo EU su podržali odluku Ahtisarija da predlog statusa srpskoj i albanskoj strani podnese posle izbora u Srbiji 21. januara, jer je zaključeno da bi usred predizborne kampanje u Srbiji bilo kakva odluka o tome bila teško izvodljiva.

Evropska komisija traži da rešenje za status Kosova bude pravno i politički jasno, a ne "dvosmisleno", zato što je neodrživo kako postojeće stanje, tako i uvođenje međunarodnog protektorata. Ren je, prema izvorima u Briselu, posebno upozorio da Kosovo nikako ne sme ostati "zamrznuto žarište usred Evrope".

Srpska strana, međutim, smatra da odlaganje rešenja za status Kosmeta, osim vremenske koincidencije, nema direktne veze sa izborima u Srbiji.

Koordinator Državnog tima za pregovore o budućem statusu Kosova Slobodan Samardžić izjavio je juče da odlaganje roka za podnošenje predloga za Kosovo treba iskoristiti za revidiranje dosadašnjeg procesa i da Beograd smatra da pravi pregovori tek treba da počnu.

– To je suština odlaganja predloga Martija Ahtisarija jer sve drugo bi značilo ponavljanje dosadašnjih nespeha – rekao je Samardžić agenciji Tanjug.

On je kazao da je odlaganje predaje predloga za rešenje statusa Kosova od strane Ahtisarija bilo očekivano od kraja septembra, od poslednje sednice Saveta bezbednosti, kada je bilo očigledno da se Rusija usprotivila rešenju do kraja godine i da rešenje bude nametnuto.

– Već tada je bilo jasno da do kraja godine neće biti rešenja, a to što Marti Ahtisari i neke članice Kontakt grupe kažu da je to zapravo izlaženje u susret Srbiji, da bi obavila svoje unutrašnje poslove i obaveze, samo je jedna vremenska koincidencija. Pravi razlog je neslaganje na nivou Kontakt grupe i na nivou Saveta bezbednosti koji bi trebalo da donesu relevantne odluke – ocenio je Samardžić, odbacujući pojedine ocene da je podnošenje predloga za status Kosova odloženo zbog toga što ono nosi nepovoljno rešenje po Srbiju, i to u vreme održavanja parlamentarnih izbora.

Navodeći da nije poznato kada će Ahtisari predstaviti svoj predlog i u kojoj formi će čitav proces da se nastavi, Samardžić je rekao da Rusija čvrsto stoji na stanovištu da bi taj predlog trebalo da otvori novi krug pregovora, o čemu i beogradski pregovarački tim već dugo govori.

Samardžić je ponovio da je Beograd nezadovoljan kako je Ahtisari organizovao pregovore do sada, i dodao da će biti prihvatljivo ako izaslanik UN iskoristi ovu pauzu da napravi predlog koji je otvoren, koji ima alternative i na osnovu koga će moći da se pregovara.

– Ako Ahtisari bude pretendovao ponovo da da neki tekst, oko kojeg će se Priština i Beograd izjašnjavati po poslovici 'uzmi ili ostavi', to onda nije dobro. Sasvim sam siguran da to pitanje još nije rešeno na Kontakt grupi i ovo vreme od nekoliko meseci biće svakako posvećeno uspostavljanju nove saglasnosti u okviru Kontakt grupe o tome kakav će taj papir biti i kakva će njegova funkcija biti – rekao je Samardžić.

– Nadamo se da će i Amerika suočena sa ovim neuspehom da do kraja 2006. godine nametne rešenje okrenuti list i početi drugačije da razmišlja, dakle da sama pomogne da se nađe jedno trajno i mirno rešenje – kazao je Samardžić.

Ministar za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović izjavio je juče da je "propao plan" Martija Ahtisarija da, tajno sa Prištinom, iza leđa Beograda, napravi papir o nezavisnom Kosovu i da bi zbog toga izaslanik UN za status Kosova trebalo da se povuče sa tog mesta.

Dok traje ova kosovska igra nerava, dvojica albanskih lidera, Veton Suroi i Hašim Tači, nalaze se u Americi. Prištinski mediji smatraju da je odluka o odlaganju bila izvesna i da nije iznenadila nikoga u Briselu.

A. A.

-----------------------------------------------------------

Vizner poručio Albancima da se smire

Komentarišući najave američkog izaslanika za Kosovo Frenka Viznera da će rešenje za Pokrajinu biti doneto neposredno posle izbora u Srbiji, Slobodan Samardžić je kazao da one "ne deluju ubedljivo", podsetivši da je Vizner i nedavno Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici rekao da će rešenje biti doneto do kraja godine, čime je pokušao da "još jednom zaplaši Beograd".

– Utoliko ova njegova izjava deluje neubedljivo. Štaviše, ako su oni, kako sami kažu, stvar pomerili zbog izbora u Srbiji, zašto bi onda rešenje doneli neposredno posle izbora, kada se zna da se vlada ne može konstituisati neposredno posle izbora. Potrebno je bar neko minimalno vreme da se vlada konstituiše, to će biti koaliciona vlada i moraju nastupiti neki razgovori i dogovori – naveo je Samardžić.

On je mišljenja da je izjava Viznera "više poruka Albancima da se smire".

Samardžić računa i da su "Albanci dovoljno pametni da vide da ovako više ne ide i da im ne može Bog otac više pomoći u njihovoj želji da budu nezavisni i da moraju malo truda da ulože da ubede i Srbe na Kosovu i Beograd i međunarodnu zajednicu u svoje interese". (Tanjug)

-----------------------------------------------------------

Vuk Drašković u Pančevu

Moguće bolno rešenje

PANČEVO - "Kakvi god budu rezultati januarskih izbora, izvesno je da će za nas iduća godina biti u znaku Kosova. Moja formula, koja pretpostavlja da se niko ne sme uniziti ni povrediti je - teritorijalni integritet Srbiji, a Albancima na Kosovu sva prava", rekao je na konferenciji za novinare u Pančevu Vuk Drašković, ministar inostranih poslova i prvi čovek SPO-a.

Drašković je rekao da su, što se kosovskog pitanja tiče, međunarodno pravo i Povelja UN na strani Srbije, ali ne treba smetnuti s uma da nekada moćni određuju šta je pravda. Otud, veli Drašković, mogli bismo se suočiti sa ,,presudom" koja će u celini, ili delom, biti po Srbiju bolna.

Govoreći o problemima sa haškim sudom, Drašković je rekao da je iz Jerusalima doneo dokumentaciju o dvojici ustaša koji su učestvovali u genocidu nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu i jednim pripadnikom mađarskih jedinica koji je bio učesnik novosadskog pokolja, i predao je Ministarstvu pravde. Međutim, veli Drašković, ni Srbija ne sme da stoji iza zločina, ne zbog haškog tužioca, već zbog časne tradicije srpskog naroda.

- No, ako bismo se i suočili sa rešenjem kosovskog pitanja kojim nismo zadovoljni, ne slažem se sa onima koji, u tom slučaju, zagovaraju prekid odnosa sa svim državama koje bi priznale Kosovo jer to bi vodilo izolaciji Srbije. I za nas loše rešenje moglo bi se menjati žestokom diplomatskom borbom, ali bi to mogla da sprovede u delo samo jaka Srbija, a ne oslabljena i onemoćala, kakva bi bila u izolaciji, kaže Vuk Drašković.

Na novinarsko pitanje da li bi posvećenost svih lidera u Srbiji predizbornoj trci mogla da oslabi napore u borbi za Kosovo, ministar inostranih poslova je rekao da se on, ako je dilema treba li braniti stranku ili državu, uvek opredeljuje za ovo drugo. Što se tiče dilema oko toga hoće li SPO u koaliciju ili će samostalno izaći na izbore, Vuk Drašković kaže da njegova stranka već mesec dana vodi samostalnu izbornu kampanju, ali eventualno učešće u nekoj od koalicija sa ,, proevropskim strankama u vladi ili Demokratskom strankom" nije odbačeno. O tome će se izjasniti Glavni odbor stranke.

M. Šašić

-----------------------------------------------------------

Saopštenje zajednice srpskih opština

Telefonski vandalizam

Zajednica srpskih opština i naselja Kosova i Metohije osudila je juče vandalsko razbijanje opreme "Telekoma Srbije" na Kosmetu jer predstavlja "još jedan primer flagrantnog kršenja rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, u režiji onih kojima je povereno da tu rezoluciju sprovode". "Prvi čovek administracije Unmika Joakim Riker već više godina zagorčava život Srbima u Pokrajini, ranijim i sadašnjim isključenjima struje i prekidom telekomunikacija, čime aktivno učestvuje u progonu Srba s ovih prostora", navodi se u saopštenju.

Uprkos lošim namerama Rikera, Srbi neće napustiti Kosovo i Metohiju, kao i srpske kompanije, jer su po svim međunarodnim principima i ugovorima Kosovo i Metohija deo Srbije, dodaje se u saopštenju.

Srbi sa Kosova i Metohije očekuju da će nadležna ministarstva Srbije i "Telekom" tužiti Unmik i Rikera, "za vandalizam i rasnu diskriminaciju, međunarodnom sudu pravde u Strazburu".

Generalni direktor "Telekoma Srbije" Draško Petrović izjavio je preksinoć da je toj kompaniji na Kosovu i Metohiji uništeno 15 objekata i apelovao na domaće i međunarodne institucije da im omoguće da ponovo uspostave telefonski saobraćaj.

Petrović je podsetio da je "Telekom" 1997. godine platio licencu 125 miliona nemačkih maraka za celu teritoriju Srbije, uključujući i Kosovo i Metohije.

On je rekao da je "Telekom" u poslednje tri godine nesmetano poslovao na teritoriji Kosova i Metohije, ali je Unmik tek sada napravio problem kada ova kompanija na Kosmetu ima 300.000 korisnika od čega su 200.000 Albanci. (Tanjug)

[objavljeno: 13.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.