Izvor: B92, 01.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u sedam opština

Beograd -- Danas se održali lokalni izbori u Gornjem Milanovcu, Leskovcu, Despotovcu, Ubu, Doljevcu, Žabarima i Barajevu.

Opštinska izborna komisija u Leskovcu saopštila je da je do 14 sati na izborima za glasalo 29,6 odsto. Na izbornoj listi za predsednika opštine Leskovac je 10 kandidata stranaka i koalicija. Za 75 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu konkuriše 1.417 kandidata na 24 odborničke liste. Pravo glasa na redovnim izborima u leskovačkoj opštini ima 126.210 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građana, a izbore će pratiti i posmatrači CESID-a.

Tokom predizborne kampanje, Leskovac i okolna sela posetila je većina ministara i državnih funkcionera koji su obećavali građanima da će posle izbora dobiti novu infrastrukturu i radna mesta. Najaktivniji u kampanji bio je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, koji je u poslednjih 10 dana četiri puta posetio ovo područje. U poslednje četiri godine na vlasti u Leskovcu bila je koalicija Socijalističke narodne stranke, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Za vanredne lokalne izbore u opštini Gornji Milanovac prijavljeno je 16 lista s 473 kandidata. Birači mogu da glasaju za 49 odbornika lokalnog parlamenta na 67 biračkih mesta. Izlaznost birača do 19 časova je bila 35 odsto.

U Barajevu ima 21.017 birača, koji će glasati za 33 odbornika u opštinskoj skupštini. U toj opštini ima 26 biračkih mesta, a predato je 17 odborničkih lista.

Na izborima u Žabarima odborničke liste kandidovali su se 12 političkih stranaka i grupa građana i jedan samostalni odbornički kandidat. Pravo glasa u opštini Žabari ima 13.586 građana, a bira se 37 odbornika, na isto toliko biračkih mesta.

U opštini Ub biće održani izbori za opštinski parlament i za predsednika opštine. Opštinska izborna komisija verifikovala je 13 odborničkih lista s 436 kandidata i pet kandidata za predsednika opštine. Skupština opštine Ub ima 40 odbornika. U birački spisak upisano je oko 24.000 građana. U stranačkim izbornim štabovima odziv birača su nakon zatvaranja glasačkih mesta procenilina oko 55 odsto, što je više nego 2002. godine

Izbori za lokalni parlament i predsednika opštine biće održani i u Despotovcu. Za predsednika opštine prijavljena su četiri kandidata, dok je na osam lista za odbornike 333 kandidata. Skupština opštine Despotovac ima 45 odborničkih mesta. Do 14 sati odziv birača bio je nešto veći od 30 odsto.

U opštini Doljevac biće održani vanredni izbori za lokalni parlament. Sekretar izborne komisije Slađana Jovanović rekla je da je izborne liste predalo 11 partija, koalicija i grupa građana. U Doljevcu ima 14.915 birača koji će moći da glasaju na 37 biračkih mesta. Do 14 sati izašlo je više od 25 odsto birača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.