Izvor: Blic, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori odlažu status KiM za početak 2007.

Izbori odlažu status KiM za početak 2007.

Predlog rešenja za status Kosmeta mogao bi biti podnesen Beogradu i Prištini polovinom novembra, ali ako budu raspisani izbori u Srbiji, Marti Ahtisari će, uz saglasnost Kontakt grupe, ceo proces pomeriti za januar i februar 2007, saznaje Beta u diplomatskim krugovima.

Ahtisari zato smatra da bi se posle ponovnih konsultacija, verovatno 10. novembra u Njujorku, s Kontakt grupom i pod uslovom da dotad ne budu raspisani izbori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Srbiji, moralo izaći sa 'sveobuhvatnim predlogom' rešenja statusa.

O rešenju kosmetskog problema u Moskvi su razgovarali koordinatori pregovaračkog tima Leon Kojen i Slobodan Samardžić koji su saopštili da je zajednički stav Srbije i Rusije da nastavku pregovora nema alternative.

'Ukoliko specijalni predstavnik UN Marti Ahtisari želi da svojim predlogom otvori put sporazumnom rešenju, moraće u njega da ugradi više elemenata korisnih za Srbiju. I kada je reč o glavnom tekstu koji se tiče statusa i kada je reč o aneksima u kojima će biti sadržana pitanja decentralizacije, položaja crkve i manastira na Kosmetu, privatizacije, javne svojine, oni će imati izgleda da postanu osnova za sporazum ako u njih budu ugrađeni srpski stavovi', rekao je Kojen. Samardžić je rekao da je u Moskvi iznet jedinstven stav da se rešenje mora bazirati na Rezoluciji 1244 UN, a ukoliko bi došlo do njene promene ili do pravljenja nove rezolucije i ona bi se morala bazirati na Rezoluciji 1244.

Inače, američki izaslanik za status Kosova Frenk Vizner razgovaraće sedmice sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, kao i sa šefom diplomatije Vukom Draškovićem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.