Izvor: B92, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izbori ne bi oslabili Srbiju"

Beograd -- Portparolka DS-a Jelena Marković kaže da izbore u Srbiji ne treba odlagati zbog pregovaračkog procesa o statusu Kosova.

"Ako kažemo, da do kraja godine ili do proleća naredne godine, ne treba da bude izbora u Srbiji, mi smo sami sebe ograničili i poslali poruku Albancima i međunarodnoj zajednici, da mi tada očekujemo rešenje konačnog statusa, kontradiktorni smo i nije više jasno za šta se zalažemo", izjavila je Markovićeva.

Ona je podsetila da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su parlamentarni izbori na "najnormalniji način" bili održani i da se u pregovaračkom procesu "ništa spektakularno nije desilo".

Markovićeva je ocenila da bi izbor predsednika države po novom ustavu "samo osnažio Srbiju a nikako ne bi mogao da je oslabi, ni po pitanju Kosova, ni po bilo kom drugom pitanju".

G17: Treba postići konsenzus o raspisivanju izbora

Obaveza je svih nas, a pre svega vladajuće koalicije da postignemo konsenzus o raspisivanju izbora u okviru Ustavnog zakona koji sve obavezuje, izjavio je danas šef pres službe G17 plus Nikola Papak.

Papak je agenciji Beta rekao da ta stranka apeluje na sve da prestanu da u medijima spekulišu o datumu izbora i ocenivši da konačno treba staviti tačku na nepotrebnu polemiku i postići dogovor.

"Građani očekuju dogovor, a ne medijska prepucavanja, rezultate, a ne stranačku promociju. Obaveza je svih nas, a pre svega vladajuće koalicije da postignemo konsenzus unutar koalicije oko raspisivanja izbora u okviru Ustavnog zakona koji sve obavezuje", istakao je on.

Nadamo se da smo svi nešto naučili iz nepotrebno dugih pregovora oko formiranja vlade i da nećemo ponovo praviti istu grešku koja je najviše koštala građane, rekao je Papak i dodao da je za građane mnogo važnije kada će se povećati zaposlenost, nego kada će biti raspisani izbori.

Po Ustavnom zakonu, predsednički, pokrajinski I lokalni izbori treba da budu raspisani do 31. decembra 2007. godine, odnosno najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona koji uređuju te obalti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.