Izvor: B92, 26.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori na Kosovu u novembru

Priština -- Parlamentarni i lokalni izbori na Kosovu će se održati tokom novembra, saglasili su se danas šef UMNIK-a i kosovski pregovarački tim.

Šef UNMIK-a Joakim Riker i članovi pregovaračkog tima Kosova, na današnjem sastanku, ocenili su da se na Kosovu mogu održati izbori u zakonskim rokovima, ali i da se neće dopustiti da izbori utiču na odlaganje procesa rešavanja statusa Kosova.

"I pred organizovanja izbora ostaćemo maksimalno angažovani i u procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utvrđivanja konačnog statusa Kosova. Ukoliko narednih nedelja vidimo da održavanje izbora može da postane prepreka u procesu statusa, razmotrićemo naš sporazum", rekao je Riker.

On je izrazio uverenje da će oba procesa moći da se odvijaju istovremeno.

Riker je naglasio da je proceš definisanja statusa Kosova prioritet i da nijedna strana izbore ne sme koristiti za njegovo odlaganje.

Odluku o datumu izbora će doneti šef UNMIK-a, kako je i predviđeno Ustavnim okvirom Kosova.

U međuvremenu, Riker i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu najavili su da će biti pripremljen i izborni zakon.

Sejdiju je rekao da Skupština Kosova neće biti raspuštena u trenutku raspisivanja izbora. Prema njegovim rečima, Skupština, pregovarački tim i Vlada Kosova će nastaviti da obavljaju svoje dužnosti do dva dana pre održavanja izbora.

"Na taj način sve insttiucije Kosova će imati legitimitet. Odmah posle proglašenja izbornih rezultata, u najkraćem mogućem roku, održaće se konstituivna sednica nove Skupštine", rekao je Sejdiu.

U novembru ističe mandat sazivu Skupštine Kosova. Lokalne izbore je trebalo održati u novembru prošle godine, ali su oni odlukom tadašnjeg šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena odlagani zbog, kako je rečeno, negativnog uticaja na proces statusa Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.