Izvor: B92, 05.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori i Kosovo - kojim redosledom?

Brisel, Beograd, Vašington -- Predstavnici Kontakt-grupe u Prištini saopštili da nije bilo promene stava da se rešenje za Kosovo pronađe do kraja godine.

Šefica Američke kancelarije u Prištini Tina Kajdanu navela je da SAD nisu promenile stav izrečen u izjavi Kontakt-grupe, kojom se zahteva rešenje statusa do kraja godine. Sličan stav je preneo i Marku Lamanen, šef Finske kancelarije u Prištini, koji je govorio u ime Evropske unije.

"Do sada nemam informaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od organa za koje radim o takvim stavovima i, ako se to dogodi, i mene će iznenaditi", rekao je Lamanen.

Mogućnost odlaganja objavljivanja rešenja statusa Kosova na nekoliko meseci kako bi prošli izbori u Srbiji najavio je specijalni izaslanik Marti Ahtisari, a predstavnik Evropske unije Havijer Solana tu mogućnost je juče potvrdio.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je da Srbija donosi ustav i raspisuje izbore kako bi Kosovo bilo odbranjeno međunarodnim pravom i zbog razvoja Srbije.

Koštunica: Zapečatiti Kosovo u Srbiji

Premijer Vojislav Koštunica smatra da je donošenje novog ustava način da se zapečati da je Kosovo zauvek sastavni deo Srbije.

"Pozivam sve one koji drugačije misle da dobro čuju šta će reći narod na referendumu i oni mogu biti sigurni da će taj glas naroda biti zakon za ovu, kao i za sve naredne srpske vlade ", rekao je Koštunica, poručujući da je izjašnjavanje o novom ustavu - izjašnjavanje o Kosovu.

Istovremeno, predsednik Srbije Boris Tadić najavljuje diplomatsku incijativu koja bi dovela do nastavka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU uprkos tome što nije ispunjena obaveza prema Haškom tribunalu.

Tadić, za razliku od premijera, kao dobru vidi najavu iz Brisela da bi rešavanje konačnog statusa Kosova moglo da sačeka izbore u Srbiji. Prema njegovom mišljenju, taj stav pokazuje da Evropa i međunarodni činioci prate dešavanja u Srbiji.

"Mislim da rešavanje budućeg statusa Kosova i Metohije nosi ogromne emocije i normalno je da je to tako, jer je to pitanje identiteta naše države i naše nacije", rekao je Tadić.

"S druge strane, ne mislim da je dobro imati izbore u situaciji rasplamsanih emocija. Izbori su i sami po sebi jedan emotivan trenutak i zato je potrebno uneti malo smirenosti i malo racionalnosti u taj trenutak, zato je bolje da izbori budu pre tog budućeg rešenja Kosova i Metohije", rekao je srpski predsednik.

Lider radikala Tomislav Nikolić kaže da Koštunica ne može nekoga da napada, a nekome da odćuti isti problem. "Ja sam vam svedok da je Koštunica uvek govorio da što duže treba prolongirati rešavanje statusa Kosova i Metohije i ako to sad i Ahtisari zagovara, zašto je to suprotstavljeno Vojislavu Koštunici", pita se Nikolić.

Hisa: Odlaganje nema podršku

Potpredsednik Reformističke partije ORA i šef delegacije Kosova u razgovorima o kulturnom nasleđu Iljber Hisa ocenio je večeras da predlog odlaganja rešenja statusa Kosova nema podršku medjunarodnih činilaca.

Hisa je Radio televiziji Kosova rekao da je tokom sednice Kontakt grupe u Njujorku, kojom je predsedavala američka državna sekretarka Kondoliza Rajs, postignuta saglasnost svih članica Kontakt grupe da pregovarački proceš treba da se okonča tokom ove godine.

"Promena stava SAD prema Kosovu"

"Dok je početkom godine bila rasprostranjena tvrdnja da SAD podržavaju punu nezavisnost Kosova, analitičari veruju da je u poslednje vreme stav SAD korigovan ka uslovnoj nezavisnosti, kojom sadašnja pokrajina ne bi dobila pun suverenitet", piše danas Fajnenšel tajms.

Diplomate u Vašingtonu kažu da je predsednik Srbije Boris Tadić prošlog meseca ostavio snažan utisak na potpredsednika SAD Dika Čejnija i državnu sekretarku Kondolizu Rajs, navodi list.

"On je predstavio Srbiju kao saveznika u ratu protiv terorizma i istovremeno upozorio da bi nezavisnost Kosova na narednim izborima, koji će verovatno biti održani u decembru, predala vlast antizapadnim radikalima i socijalistima", dodaje list.

"Srbija ima sve bolje vojne odnose sa SAD i uskoro će poslati mali kontingent vojnih lekara u Avganistan, a možda će određen broj ljudi iz Srbije otići i u Liban. Analitičari ukazuju da je to značajan razvoj za vojsku koja se još reformiše", navodi list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.