Izvor: Blic, 10.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori 21. januara

Izbori 21. januara

Predstavnici političkih stranaka dogovorili su se juče da se parlamentarni izbori u Srbiji održe 21. januara. Sednica Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da se usvoji ustavni zakon kojim se predviđaju i rokovi za raspisivanje izbora na svim nivoima, najavljena za 14 sati, počela je sinoć tek oko 19 sati pošto su do tad trajale konsultacije predstavnika stranaka u Odboru za ustavna pitanja.

Dogovor o datumu prevremenih parlamentarnih izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postignut je relativno lako, ali je prava drama nastala kada je trebalo da se postigne sporazum o održavanju predsedničkih izbora.

Uprkos neizvesnosti koja je vladala tokom konsultacija, uoči sednice Skupštine postalo je jasno da će za usvajanje ustavnog zakona glasati sve stranke, izuzev G17 plus. Ova stranka najavila je da neće glasati za ustavni zakon, jer je odbijen njihov amandman u kome je predloženo da se izbori održe u decembru. Takođe, iz G17 su najavili da očekuju da se na Skupštini konstatuju njihove ostavke na mesta u Vladi. Sve ostale stranke odlučile su, na kraju, da povuku svoje amandmane na Predlog ustavnog zakona, čime su otvorena vrata njegovom usvajanju.

Inače, na konsultacijama šefova poslaničkih grupa dogovoreno je da se vladin predlog Ustavnog zakona unekoliko izmeni i da se rok od 45 do 120 dana za raspisivanje parlamentarnih izbora, pomeri na 60-120. Time je, kako je pojasnio funkcioner SRS Tomislav Nikolić, otklonjena svaka sumnja da bi neko do kraja godine ili u prvim danima januara mogao raspisati izbore.

Zastoj u jučerašnjim konsultacijama nastao je u trenutku kada se došlo do odredbe o raspisivanju ne parlamentarnih, već predsedničkih izbora. Naime, radikali su zahtevali da se predsednički izbori održe do 31. maja 2007, dok predstavnici DS nisu imali ništa protiv odredbe ustavnog zakona koja je predviđala da se izbori održe do kraja iduće godine.

Sukobi SRS i DS sa konsultacija preneli su se u Skupštinu na Trgu Nikole Pašića gde se održavala sednica Ustavnog odbora. Iako je ministar Zoran Lončar u ime Vlade predložio da se svi amandmani na ustavni zakon povuku kako bi zakon bio odmah usvojen, šef poslaničkog kluba DS Dušan Petrović izjavio je da su konsultacije prekinute u trenutku kada su ih radikali napustili zbog toga što nije udovoljeno njihovom zahtevu da se predsednički izbori održe najkasnije do 31. maja.

Ministar privrede Predrag Bubalo potvrdio je da je postignut dogovor da se parlamentarni izbori održe 21. januara naredne godine.

- To je kompromis koji smo postigli kako bi se usvojio ustavni zakon - rekao je Bubalo, dodajući da se takav dogovor ne može tumačiti kao ustupak radikalima, jer je taj datum 'tražio predsednik Tadić'. Bubalo je rekao da će se o popunjavanju upražnjenih ministarskih pozicija, odlučivati tek nakon što Skupština konstatuje ostavke članova Vlade iz G17 plus.

N. M. Jovanović - M. Šterić Šta su dogovorili DSS i DS

U pregovorima sa Demokratskom strankom Srbije, kao ustupak za to što parlamentarni izbori neće biti u decembru, demokratama je obećana podrška Koštuničine stranke za mesto predsednika budućeg saziva parlamenta, saznaje 'Blic'. To je za Demokratsku stranku bitno jer predsednik parlamenta raspisuje predsedničke izbore, a za termin tih izbora u DS su od početka pregovora bili jednako zainteresovani kao i za termin parlamentarnih. Takođe, dogovorena je i podrška DSS kandidatu Demokratske stranke za novog guvernera NBS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.