Izabrane sudije i tužioci

Izvor: S media, 29.Dec.2009, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrane sudije i tužioci

Skupština Srbije izabrala je danas 876 sudija na trogodišnji mandat u sudovima opšte i posebne nadležnosti i 88 zamenika tužioca.

Oni su izabrani na predlog Visokog saveta sudstva, odnosno Drzavnog veća tužilaca.

Visoki savet sudstva ovog meseca izabrao je 1.531 sudiju na stalnu sudijsku funkciju, a danas su poslanici odlučivali o prvom izboru 876 sudija na trogodišnji mandat.

Od tog broja 576 su sudije organa za prekršaje, a 300 je bilo ostalih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kandidata medju kojima najviše sudijskih pomoćnika.

Od 2.483 sudija za koliko je V S S raspisao konkurs nepopunjeno je ostalo još 76 sudijskih mesta.

Zakon o sudijama propisuje da se do 1. decembra 2009. godine izaberu sudije za novu mrežu sudova koja treba da počne da radi 1. januara 2010. godine.

Što se tiče zamenika tužioca, reč je o prvom izboru 88 zamenika tužilaca za apelaciona, viša i osnovna tužilaštva u Srbiji.

Skupština se pojedinačno izjašnjavala o izboru direktora javnog preduzeća Poslovni prostor Milana Stanojevića za zamenika javnog tužioca u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, čiju kandidaturu je osporila Srpska radikalna stranka. Stanojević je izbaran za zamenika tužioca.

Sudije i tužioci sutra u 10.00 će pred predsednicom parlamenta Slavicom Djukić-Dejanović položiti zakletvu.

Skupština danas nije izabrala Zorana Tomića za člana prvog sastava Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnih fakulteta. Zoran Tomić ni na prošloj sednici nije dobio dovoljan broj glasova za izbor u to pravosudno telo.

Parlament je odlučio i o prestanku dužnosti sudije Ustavnog suda Srbije Stanke Milanović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.