Izabrana vojvođanska vlada

Izvor: B92, 16.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrana vojvođanska vlada

Beograd, Novi Sad -- Poslanici Skupštine Vojvodine izabrali su novu pokrajinsku vladu, na čijem je čelu dosadašnji premijer Bojan Pajtić.

U novoj vlasti su, prema ranijem dogovoru, i pripadnici Socijalističke partije Srbije. Dosadašnji predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić večeras je ponovo izabran na tu funkciju, a poslanici Skupštine Vojvodine su, znatnom većinom glasova, usvojili program nove pokrajinske vlade i sastav kabineta.

Odluka o izboru Pajtića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je doneta na današnjoj trećoj sednici pokrajinskog parlamenta, nakon što su na konstitutivnoj sednici izabrani predsednik, potpredsednici, članovi odbora i sekretar Skupštine Vojvodine, dok je na drugom zasedanju prihvaćena nova struktura pokrajinske uprave.

Pajtić je u ekspozeu najavio da će nova vojvođanska vlada nastaviti tamo gde je stala stara, ali još efikasnije, bolje i doslednije.

"U naredne četiri godine ćemo, kao i do sada, uraditi sve ono što smo pre izbora obećali, jer za nas kampanja znači dogovor sa građanima. Ojačaćemo privredu, otvoriti nova radna mesta i živeti kao sav normalan svet", obećao je novi-stari predsednik Izvršnog veća.

Prema njegovim rečima, slede nova ulaganja u privredu, infrastrukturu, zdravstvo i druge oblasti, a tri ključne reči programa nove vlade biće kompetentnost, briga i integritet.

"Prvi pojam znači visoku stručnost kadrova u svim resorima, druga stalnu brigu o ljudima, a treća usklađenost između reči i dela, odnosno odgovornost i poštenje funkcionera", rekao je Pajtić.

On je ukazao da članovi Izvršnog veća u narednom periodu neće biti "gospodari" već "sluge" naroda, odnosno da će te četiri godine biti "doba dobrih usluga svim građanima Vojvodine".

"Učvrstićemo položaj Vojvodine, unaprediti njenu autonomiju, dalje ćemo razviti samoupravu i izdejstvovati da sami raspolažemo svojim novcem i imovinom. Vojvodinu ćemo pretvoriti u modernu evropsku regiju u kojoj je suživot više nacija prednost i gde će mladi videti svoju šansu", obećao je Pajtić.

Tokom rasprave, opozicija je ukazivala da u protekle četiri godine nije bilo baš sve sjajno, kako je to mandatar prikazao i ocenili da je program rada novog Izvršnog veća previše uopšten.

Na sednici je danas na predlog mandatara izabrano i 18 članova Izvršnog veća, među kojima je njih 11 već bilo u pokrajinskoj vladi u prošlom sazivu.

Svi su zadržali ranije funkcije, a samo je Milorad Đurić promenio resor, pa je iz oblasti informisanja prešao u kulturu.

U Pajtićevom kabinetu su se, pored članova njegove Demokratske stranke, našli raniji partneri iz Mađarske koalicije i Lige socijademokrata Vojvodine, a novi su predstavnici G17 plus i - jedan socijalista.

Dušan Jakovljev je ostao potpredsednik Veća, a pridružili su mu se Ištvan Pastor (koji će voditi i privredu), Jan Sabo (lokalna samouprava) i Ana Tomanova-Makanova (informisanje).

Stari-novi sekretari su Jovica Đukić (finansije), Dragoslav Petrović (nauka i tehnološki razvoj), Daniel Petrović (poljoprivreda), Modest Dulić (omladina i sport), Tamaš Korhec (uprava, propisi i manjine), Zoltan Jegeš (obrazovanje), Novka Mojić (socijalna politika) i Miroslav Vasin (rad i zapošljavanje).

Prvi put su pokrajinski sekretari postali Slobodan Puzović (ekologija), Radoslav Striković (energetika), Jadranka Beljan-Balaban (međunarodna saradnja), Atila Čengeri (zdravstvo) i Dušanka Spremački (urbanizam).

Egereši predsednik Skupštine

U Skupštini Vojvodine verifikovani su mandati poslanika i izabran je predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši.

Egereši je pravnik iz Bačke Topole, član Saveza vojvođanskih Mađara. Posle verifikacije svih 120 mandata, za Egerešija, kandidata Mađarske koalicije, glasalo je 89 poslanika skupštinske većine, dok je protiv bilo 30 poslanika opozicije (SRS i DSS-NS).

Novi-stari predsednik Izvršnog veća Vojvodine, Bojan Pajtić, izjavio je ranije da u razgovorima sa socijalistima o učešću u pokrajinskoj vladi, vodi računa i o tome kako se odvija forimiranje vlasti u Beogradu, jer, naveo je on, održivost politike zavisi i od toga ko je većina u Beogradu i ko je većina u Vojvodini.

"Bez ta dva segmenta, teško je voditi državu u pravcu Evropske unije. Dakle, važno je da se uspostavi proevropska većina i u Beogradu i u Vojvodini i da takva proevropska većina bude podrška onome što se bude dešavalo na centralnom nivou, odnosno da svi zajedno krenemo napred", rekao je on.

"Svakako, dobar je signal to što Socijalistička partija Srbije nije sa Srpskom radikalnom strankom napravila većinu u gradu Beogradu", rekao je Pajtić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konstituisana Skupština Vojvodine

Izvor: RTV Pink, 16.Jul.2008

U vladajućoj većini i socijalisti. . . Poslanici Skupštine Vojvodine izabrali su novu pokrajinsku vladu, na čijem je čelu dosadašnji premijer Bojan Pajtić, a znatnom većinom glasova, usvojen je program nove pokrajinske vlade i sastav kabineta. .

Nastavak na RTV Pink...

Dušan Bajatović potpredsednik Odbora za odbranu

Izvor: Kurir, 16.Jul.2008

BEOGRAD, 16. jula 2008. (Beta) - Članovi Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije izabrali su danas funkcionera Socijalističke partije Srbije Dušana Bajatovića za potpredsednika tog odbora. Bajatović je na tu funkciju izabran jednoglasno. Na sednici u zgradi republičkog parlamenta predsednik...

Nastavak na Kurir...

Izabrana pokrajinska vlada, Pajtić ponovo predsednik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2008

NOVI SAD - Poslanici Skupštine Vojvodine izabrali su novu pokrajinsku vladu, na čijem je čelu dosadašnji premijer Bojan Pajtić, a u novoj vlasti su, prema ranijem dogovoru, i socijalisti. Nova pokrajinska vlada ima manje članova nego prethodna. I dalje će imati 17 sekretarijata, ali je bivši...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.