Izabrana nova Vlada Republike Srpske

Izvor: Glas javnosti, Beta, 30.Dec.2010, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrana nova Vlada Republike Srpske

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske izabrala je novu Vladu RS na čijem čelu će u naredne četiri godine biti Aleksandar Džombić. U novoj Vladi RS deset ministara je iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), po dva ministra su iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije RS (SP RS), jedan ministar je iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), dok je jedan ministar nestranačka ličnost.

Za izbor nove Vlade RS sa premijerom Džombićem >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na čelu glasalo je 46 poslanika, dok ih je 30 bilo protiv. Posle izbora, članovi nove Vlade položili su svečanu zakletvu u parlamentu RS. Iznoseći ekspoze u parlamentu, mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da će osnovni cilj rada nove entitetske vlade biti izgradnja ekonomski stabilne, tržišno orjentisane, socijalno odgovorne i politički neupitne RS.

Novi ministar finansija RS je aktuelni načelnik Mrkonjić Grada Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite ostaće Ranko Škrbić, a pozicije će zadržati i ministar prosvete i kulture Anton Kasipović i pravde Džerard Selman.

Na čelu resora unutrašnjih poslova ostaje Stanislav Čađo, dok će ministar saobraćaja i veza i dalje biti Nedeljko Čubrilović. Za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju predložena je Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva biće aktuelni direktor "Elektrokrajine" Željko Kovačević, dok će na čelu resora nauke i tehnologije biti Jasmin Komić, koji trenutno obavlja dužnost zamenika gradonačelnika Banjaluke.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede biće Miroslav Milovanović iz Bijeljine, na čelu ministarstva za građevinarstvo, prostorno uređenje i urbanizam biće Srebrenka Golić, lider SP RS Petar Đokić biće ministar rada i boračko-invalidske zaštite, dok će Gorana Zlatković voditi resor trgovine u turzima. Na čelu ministarstva za porodicu, omladinu i sport biće Nada Tešanović, resor uprave i lokalne samouprave vodiće Lejla Rešić, dok će Davor Čordaš iz HDZ-a biti ministar za izbegla i raseljena lica RS.

U novoj Vladi RS biće primenjen ustavni princip nacionalne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda, pa će osam ministara biti Srbi, pet Bošnjaci i tri Hrvati.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.