Iz srpske patrijaršije: Nema ni kletvi, ni kažnjavanja u Hrišćanstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz srpske patrijaršije: Nema ni kletvi, ni kažnjavanja u Hrišćanstvu

BEOGRAD - Ponašanje nekih predstavnika Srpske radikalne stranke koji su uputili kletve čelnicima aktuelne vlasti zbog hapšenja Radovana Karadžića neprimerene su i nemaju nikakvo uporište ni dejstvo sa stanovništa hrišćanstva, rečeno je u Srpskoj patrijaršiji.

Kletva je, kako kažu, narodno verovanje prema kome za počinjeno nedelo može ispaštati sedam narednih generacija, ali se ni tu ne pominje jedanaesto koleno, kako su to izrekli Karadžićevi branitelji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U narodno verovanje sve se vezuje za broj sedam, jer postoji sedam svetih tajni koje se poštuju u hrišćanskoj veri, koja je zasnovana na praštanju i pokajanju.

Sudeći prema primerima iz Jevanđelja, pa čak i iz bliske istorije, crkva ne kažnjava i ne proklinje, već molitvama isceljuje i daje mogućnost i najvećem zločincu da se vrati na pravi put.

Od patrijarha Gavrila, koji je ostao na čelu Srpske pravoslavne crkve posle Drugog svetskog rata, tražili su da prokune partizane i komunističku vlast, ali je on to odbio, jer to nije u nadležnosti crkve, pa to, kako su objasnili, niko ne može činiti ni u slučaju Karadžića i aktuelnih vlasti.

Podsetivši na slučaj Lava Tolstoja, koga je Ruska pravoslavna crkva zbog pogrešnih moralnih načela osudila da ne bude sahranjen na pravoslavnom groblju, u SPC-u objašnjavaju da crkva može samo da izopšti i uskrati svetu tajnu pričešća, a da je za izopštenje zadužen samo crkveni sud.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.