Izvor: B92, 05.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz skupštine u skupštinu

Beograd -- Republička izborna komisija sutra razmatra zahtev SRS-a da visoki funkcioner Dragan Todorović postane poslanik u parlamentu Srbije.

B92 je pokušao da proveri da li radikali imunitetom pokušavaju da zaštite Todorovića, donedavno poslanika u saveznom parlamentu, protiv koga je pre četiri godine pokrenut krivični postupak zbog sumnje da je kao ministar saobraćaja u vladi Mirka Marjanovića oštetio budžet Srbije za 26 miliona dinara.

Pošto funckioneru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SRS-a Draganu Todoroviću ističe mandat poslanika u parlamentu SCG, radikali su pokrenuli zahtev da on postane poslanik u Skupštini Srbije. Potvrda mandata očekuje se na sutrašnjoj sednici Republičke izborne komisije. Međutim, protiv Todorovića je država pre četiri godine pokrenula krivični postupak zbog nenamenskog trošenja novca iz bužeta Srbije, u vreme kada su radikali bili na vlasti, ali ga od dalje gonjenja štiti poslanički imunitet.

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić kaže da je u pitanju maslo DOS-a: "Dragan Todorović je visoki funkcioner SRS-a i veoma nam je važno da predsednik Izvršnog odbora stranke bude narodni poslanik. Protiv njega se ne vodi nijedan krivični postupak i ni u jednom postupku nikada se nije pozivao na imunitet, niti će se pozivati. Postoje krivične prijave koje je 'dosovska' vlast podnosila protiv njega i odbačene su jer je to bila besmislena optužba - da je on kao ministar trebalo da zna kome železnica dodeljuje stanove."

U krivičnoj prijavi iz 2002. Ministarstvo finansija tvrdi: "Dragan Todorović ministar saobraćaja 1998. i 1999. je nesavesnim radom i zloupotrebom položaja oštetio budžet Srbije za 26 miliona dinara. Od tog novca, namenjenog ŽTP-u, kupljeno je 10 kadrovskih stanova u vrednosti od 15 i po miliona dinara, dok je 10 miliona isplaćeno preduzeću 'Želeturist' iz Beograda za hotelske i ugostiteljske usluge.

Kada je 2003. Drugo opštinsko tužilašto uputilo zahtev za krivično gonjenje, Dragan Todorović se pozvao na imunitet. U tom tužilaštvu nisu mogli da kažu dokle se stiglo sa postupkom, pošto je za to ovlašćen tužilac koji je do ponedeljka na odmoru.

Dragan Todorović je 1991. dva puta osuđivan na kazne od tri meseca i godinu dana zatvora, uslovno dve godine, zbog falsifikovanja službene isprave i zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zbog toga što je izazvao saobraćajni udes sa smrtnim ishodom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.