Izvor: B92, 05.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Racan podneo ostavku

Zagreb -- Hrvatski premijer Ivica Racan u petak je podneo ostavku posto je iz vladajuce petoclane koalicije istupila druga stranka po snazi, Hrvatska socijalno-liberalna stranka Drazena Budise. Ostavka Racana znaci i pad Vlade, a ostavka je podneta nakon zatvorene sednice Vlade.

Racan je izjavio da je morao da podnese ostavku jer je deo vladajuce koalicije ugrozio dalji rad Vlade svojim izjavama da je koalicija potrosena i da su Hrvatskoj potrebni prevremeni izbori. "Moja odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je teska, ali ispravna. Ovo nije ustavna kriza u Hrvatskoj, vec resavanje nagomilanih problema u skladu sa Ustavom i zakonom", rekao je Racan u televizijskom obracanju naciji. Racan je izrazio nadu da ce mu hrvatski predsednik Stjepan Mesic poveriti mandat za sastav nove Vlade, koju bi morao da predlozi Saboru u roku od 30 dana. "S predlogom novog sastava Vlade bih pred Sabor mogao da izadjem znatno ranije kako bi problemi u zemlji poceli sto pre da budu resavani", rekao je Racan.

Ostavka Racana i pad Vlade usledili su nakon krize koja je pre nekoliko nedelja izbila u vladajucoj koaliciji, a koja je rezultirala izlaskom iz koalicije Hrvatske socijal-liberalne stranke Drazena Budise. Budisa je nedavno izjavio da su Hrvatskoj neophodni prevremeni izbori, a kriza u koaliciji je nastavljena kada je predsednik HSLS na sednici Vlade prvo glasao za ratifikaciju sporazuma sa Slovenijom o nuklearnoj elektrani Krsko, a potom se predomislio i zatrazio od svojih poslanika u Saboru da glasaju protiv sporazuma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.