Izvor: B92, 28.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanu Dulić za potpredsednicu Vlade

Beograd -- Ivana Dulić-Marković kandidatkinja je stranke G17 plus za mesto potpredsednika Vlade Srbije.

Rekonstrukcijom Vlade Srbije, koja će uslediti po proglašenju nezavisnosti Crne Gore, kabinet Vojislava Koštunice će pored ministara spoljnih poslova i odbrane dobiti i novog potpredsednika. Miroljuba Labusa, koji je podneo ostavku posle prekida pregovora sa Evropskom unijom, zameniće njegova partijska koleginica, Ivana Dulić-Marković, dosadašnji ministar poljoprivrede.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nju bu na tom mestu zamenio Goran Živkov, takođe član G17 i njen pomoćnik za agrarnu politiku. U G17 do sada tim povodom niko nije želeo da se iznjašnjava čekajući kraj referenduma u Crnoj Gori.

Ivana Dulić-Marković bila bi prva potpredsednica Vlade u istoriji Srbije. Ipak njen izbor neće ići lako. Socijalisti su više puta su u Skupštini Srbije bojkotovali ministarku poljoprivrede, uvređeni njenom izjavom da su za vreme vlasti SPS-a u hladnjačama, umesto breskvi, prevoženi leševi. Funkcioner socijalista Milorad Vučelić kaže da ta stranka neće podržati Dulić-Markovićku, ali navodi da će sačekati zvanično obaveštenje od srpskog premijera.

Problem za premijera Koštunucu biće i izbor Vuka Draškovića. Socijalisti ne žele da vide Draškovića u novoj vladi , a u SPO-u kažu da se koalicioni sprozum mora poštovati: "Postoji koalicioni sporazum i on se poštuje ili se ne poštuje. Nema velike filozofije. Deo tog koalicionog sporazuma, za nas u SPO-u najvažniji i možda jedan od motiva zbog čega smo ušli u republičku vladu, jeste prilika da gospodin Drašković vodi spoljne poslove državne zajednice i što bismo u ovoj vladi ostavili mogućnost da u ovoj vladi rad taj posao kao ministar spoljnih poslova Srbije. Ako taj sporazum ne postoji onda ne može opstati ovakav odnos snaga u republičkoj vladi".

Jedan od načina da se spreče nesporazumi u koaliciji je da se ministarstva sa nivoa državne zajednice prebacio direktno na republički nivo pozivajući se na Ustav Srbije i usvajanjem neke vrste leks specijalisa u Skupštini. Nešto slično pomenuo je ministar pravde Zoran Stojković koji je rekao da Srbija po automatizmu preuzima prava nad Ministarstvom inostranih poslova i Ministarstvom odbrane državne.

Na taj način u skupštini bi se glasalo o zakonu o preuzimanju nadležnosti, a ne o samim ministrima. Socijalisiti navode da će se pre odluka o tome da li će takav zakon podržati kosultovati da piscem sadašnjeg ustava Ratkom Markovićem.

Ružić: Izbor vicepremijera problem vlade

Međutim, za očekivati je da izbor Ivane Dulić neće ići glatko. Socijalisti, koji podržavaju manjinsku vladu, više puta su u skupštini Srbije bojkotovali ministarku poljoprivrede i opstruirali donošenje zakona koje je ona predlagala, uvređeni njenom izjavom da su za vreme vlasti SPS-a u hladnjačama, umesto bresaka, prevoženi leševi. Iako su socijalisti zapretili da pre izvinjenja neće podržati nijedan zakon njenog ministarstva, ministarka se nikada nije izvinila.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je da je problem vladajuće koalicije da li će, u skladu sa predlogom G17 plus, za potpredsednika Vlade Srbije izabrati Ivanu Dulić-Marković.

"SPS je svoj stav prema gospođi Ivani Dulić-Marković iskazao protestom na sednici parlamenta, međutim s obzirom da se radi o koalicionom sporazumu tripartitne koalicije, po kome potpredsedničko mesto pripada G17 plus, to je pre svega problem vladajuće koalicije", rekao je Ružić agenciji Beta. "Iako je naš stav o gospođi Dulić-Marković poznat, normalno je da pravimo razliku između nje i Vuka Draškovića", rekao je Ružić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.