Ivanović: Strah od krvoprolića

Izvor: B92, 06.Maj.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Strah od krvoprolića

Priština -- Državni sekretar ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović kaže da problem u mestu Brđani, nije u Albancima povratnicima, već u kršenju principa za povratak Srba.

"Cela procedura kada je reč o srpskim povratnicima u ovom slučaju je prekršena. Albanci su odlučili da se vrate ne poštujući nikakva pravila i dobili čak i podršku Kfora za to", rekao je Ivanović za "Danas".

On dodaje da to znači da se NATO svrstao na jednu stranu, čime je urušio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoj kredibilitet.

Prema njegovim rečima, pokušaj Vlade Kosova i Euleksa da ove godine Priština uspostavi punu kontrolu nad severom Kosova mogao bi da izazove krvoproliće.

"Ne sumnjam da postoje takve ideje, ali njihovo ostvarivanjee predstavljalo bi užasan scenario. Izbili bi sukobi velikih razmera”, naglasio je Ivanović.

Vlasi: Protesti Srba "necivilizacijski"

Protesti Srba u Brđanima su "necivilizacijski", jer su Albanci pokušali da obnove kuće koje su im Srbi još pre 10 godina spalili, kaže za list "Danas" Azem Vlasi.

"Srbi sa severa Kosova su nahuškani od nekih ljudi iz Srbije. To ne doprinosi ostvarenju jasnog cilja kosovskih institucija i međunarodne zajednice, a to je uspostavljanje bezbednosti, vladavine prava i mira na Kosovu", izjavio je Vlasi.

On je dodao da je teško poverovati da se oni sami, bez ičijih naređenja i instrukcija, tako organizuju.

Prema njegovim rečima, Euleks je reagovao odgovorno i u skladu s proklamovanim ciljem svoje misije.

"Oni imaju jasan stav o tome da bi svi trebalo da se vrate u svoje domove, i Srbi i Albanci. Njihova reakcija u slučaju nasilnog protesta Srba u Brđanima demonstrira ozbiljnost, odnosno odlučnost da to i sprovedu", rekao je Vlasi.

Na pitanje da li Vlada Kosova i Euleks planiraju da ove godine Priština uspostavi punu kontrolu nad severom, Azem Vlasi je rekao da se na uspostavljanju kontrole nad severom Kosova već uveliko radi.

„Euleks i kosovske institucije će uskoro taj cilj ostvariti, u to nema sumnje", kaže Vlasi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preuzimanje severa izazvalo bi krvoproliće

Izvor: Danas, 05.Maj.2009, 21:37

Kako komentarišete incidente u Brđanima? Nije problem u tih pet albanskih porodica koje hoće da se vrate u svoje kuće, već u kršenju principa koji su važili za povratak srpskih porodica u njihove spaljene domove. Cela procedura kada je reč o srpskim povratnicima u ovom slučaju je prekršena....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.