Ivanović:Srpsko-albanski dijalog moguć tek za pet-šet godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović:Srpsko-albanski dijalog moguć tek za pet-šet godina

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da će dogovor Srba i Albanaca oko Kosova uslediti kroz pet-šest godina, kada međunarodna konstelacija snaga bude drugačija i druge političke elite na sceni.

Ivanović je u intervjuu NIN-u isključio dogovor u naredne dve do tri godine, navodeći da u tekućem mandatu neće biti kontakta premijera Srbije Mirka Cvetkovića i premijera Kosova Hašima Tačija.

"Tog kontakta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neće biti, bar ne službenog. Prosto, jer Mirko Cvetković u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima i obavezama ne može sresti premijera druge samoproklamovane države, pogotovu ako je ona na teritoriji Srbije. Ili bi Cvetković trebalo da odustane od srpskog teritorijalnog integriteta, u šta sumnjam, ili bi Tači trebalo da odustane od nezavisnosti, u šta takođe ne verujem. U takvim uslovima nije moguće da se dva premijera sretnu na službenom sastanku", rekao je Ivanović.

On smatra da međunarodna zajednica trenutno status Kosova doživljava kao tranzicionu fazu i da sa radi o limitiranom obliku interne unutrašnje nezavisnosti koji će trpeti porovere kroz naredne dekade.

"Do konačnog statusa moći će da dođe isključivo ako to bude plod dogovora vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca. Kakav će dogovor biti to zavisi od pregovaračkih elita", smatra Ivanović.

On je preporučio vlastima u Srbiji da razmisle o učešću na tenderu za gradnju termoleketrane "Kosovo C", ocenivši smešnom najavu Albanije da učestvuje u tom projektu.

"Albanija nije sposobna da u tome učestvuje, mada ona ima ekonomski interes da se na Kosovu napravi termoelektrana koja bi snabdevala Albaniju ili sever Albanije električnom energijom. Te izjave su više test baloni da se vidi kakva će biti međunarodna reakcija. 'Kosovo C' ne sme i ne može biti politički projekat, već zasnovan samo na ekonomskoj računici", rekao je Ivanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.