Ivanović: Ministarstvo mora da se fokusira na povratak Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2009, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Ministarstvo mora da se fokusira na povratak Srba

KLINA - Ministarstvo za Kosovo i Metohiju treba da se usredsredi na pitanje povratka Srba, a sve druge delatnosti, uključujući i zdravstvo i prosvetu, treba da rade resorna republička ministarstva, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Tokom obilaska povratničkih sela Dolac, Pograđe i Drsnik u opštini Klina, Ivanović je ocenio da je opština Klina važna za strateški povratak Srba na Kosovo, jer je taj proces u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godinu-dve gotovo zamro.

Želja za povratkom uliva nadu da će proces povratka ponovo živeti i doživeti punu afirmaciju, istakao je on.

"Dobro je da međunarodna zajednica i kosovska vlada pomažu povratak Srba jer je to znak da se nešto pomera u smislu pomirenja Srba i Albanaca", rekao je Ivanović i ocenio da srpska vlada mora više da čini na povratku nego do sada.

Ivanović je ocenio da Srbiju ekonomska kriza sprečava da da puni doprinos za povratak Srba, ali da to nije dobro i da liči na izgovor.

"Sada je prilika da se sredstva efikasnije i više koriste", rekao je Ivanović i upozorio da onaj ko dobije seme, đubrivo ili građevinski materijal i to kasnije proda, neće moći naredne godine da traži i dobije isto.

Prema njegovim rečima, Srbija može i mora da pomaže u oživljavanju poljoprivrede, izgradnji manjih pogona u okviru domaćinstava i na taj način pokušava da vrati mlade na Kosovo, "jer se za sada vraćaju ljudi koji su otišli u penziju, koji imaju sredstva za život i žele da obnove mesta gde su se rodili i porasli".

U metohijskoj opštini Klina do 1999. godine živelo je oko 7.000 Srba, a danas u 10 sela živi oko 600 povratnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.