Izvor: B92, 08.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Konkretni zahtevi

Kosovska Mitrovica -- Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da Kosovo treba da ima najmanje 70 opština.

Ivanović je izjavio da je predstavnicima Vlade Kosova preneo da Srbi očekuju da decentralizacija bude završena do 2006, kada na Kosovu treba da budu održani lokalni izbori, a da njih treba organizovati po novoj teritorijalnoj šemi. To bi podrazumevalo usvajanje zakona o lokalnoj samoupravi u Skupštini Kosova tokom jeseni, i u njemu jasno utvrđenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << granica i ovlašćenja novih opština.

"Za Srbe je vrlo važno da imaju ovlašćenja iz oblasti školstva i obrazovanja i socijalne politike, a da u fiskalnoj politici dobiju znatne ingerencije", rekao je Ivanović.

Početak gradnje 36 stanova

Premijer Kosova, Bajram Kosumi, postavio je u Plemetini kamen temeljac za izgradnju 36 stanova namenjenih stanovnicima tamošnjeg kampa u kom žive uglavnom Romi i Srbi.

Kosumi je tom prilikom rekao da je Vlada Kosova odlučila da okonča patnju stanovnika kampa u Plemetini: "Vlada Kosova je izdvojila prvih 200.000 evra za izgradnju dva stambena objekta, jedan u Obiliću za 36 porodica, a drugi u Lipljanu za 19 porodica. Odmah nakon odluke vlade, prvi zamenik šefa UNMIK-a, Lari Rosin je obećao da će UNMIK dati još 200.000, tako da smo stvorili relativno dobru finansijsku osnovu za rešavanje većeg dela problema, da bi uz ubrzane radove omogućili da pre početka zime kamp bude ugašen. Ova sredstva nisu dovoljna, ali ćemo raditi uz pomoć više donatora".

Ceremoniji postavljanja kamena temeljca u Plemetini prisustvovao je i prvi zamenik šefa UNMIK-a Lari Rosin, a premijer Kosova iskoristio je tu priliku da u ime kosovske Vlade uputi apel svim raseljenim licima da se vrate u svoje domove."Vlada Kosova garantuje bezbedan povratak i slobodan i bezbedan život na Kosovu za sve njegove građane," izjavio je Kosumi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.