Izvor: Blic, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanko:Postoje tri "crvene linije" za sever Kosova

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je danas da za UNMIK, kada je sever Kosova u pitanju, postoje tri "crvene linije" preko kojih se ne sme preći. Prva "cevena linija" je da ne sme biti nasilja, druga je da ne sme biti prekida kontakta s predstavnicima UNMIK-a i treća da ne sme biti paralelnih bezbednosnih snaga na severu Kosova, rekao je Ivanko gostujući u emisiji mitrovačkog radija "Kontakt plus".



Ivanko je naglasio da je na severu Kosova stacionirano oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 200 međunarodnih policajaca i da UNMIK ima akcione planove za sever pokrajine, izrazivši, istovremeno, nadu da će biti nastavljeni razgovori s predstavnicima ovdašnje vlasti. Portparol UNMIK-a je, odgovarajući na pitanje kako planiraju integraciju severa pokrajine u kosovski sistem, odgovorio da se, ako pomenute "crvene linije" budu poštovane, onda može nastaviti saradnja radi iznalaženja rešenja. "Mislim da će sve na kraju rezultirati time da će biti angažovana nova misija EU ovde", rekao je Ivanko. On je najavio da će šef UNMIK-a Joahim Riker početkom sedmice, najverovatnije u ponedeljak, doneti odluku o potvrdi rezultata izbora na Kosovu, posebno u pet srpskih opština. Upitan da li bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bilo kršenje Rezolucije 1244, Ivanko je kazao da ne može odgovoriti na to, jer se radi o pitanju na koje moraju odgovoriti ljudi iz pravne kancelarije UN u Njujorku. "Jedino što mogu da kažem da je Rezoluciju 1244 usvojio Savet bezbednosti (UN) i da je jedino telo koje može ukinuti tu Rezoluciju upravo Savet bezbednosti", istakao je Ivanko.

On je rekao da je UNMIK razočaran nedostacima rezultata pregovora u Badenu kod Beča, ali je istovremeno ohrabren posvećenošću Beograda i Prištine da će se uzdržati od provaktivnih akata. "Nadamo se da neće biti nasilja… Imamo suštinske resurse na Kosovu, govorimo o oko 16.000 pripadnika Kfora, 2.000 UNMIK policajaca i 8.000 pripadnika Kosovske policijske službe. To je dovoljan broj trupa da se odgovori na bilo koju situaciju", kazao je Ivanko. Portparol UNMIK-a je naglasio da bi izbijanje nasilja u pokrajini vratilo Kosovo unazad i predstavljalo tragediju za sve i da misli da su to političari dobro shvatili. Ivanko je rekao da bi idealno bilo da se rešenje za kosovski problem pronađe u Savetu bezbednosti UN, izrazivši nadu da će doći do usvajanja nove rezolucije u Savetu bezbednosti. "Izveštaj 'trojke' Kontakt grupe generalnom sekretaru UN biće upućen pre 20. decembra i tek posle tog datuma, očekujemo instrukcije iz glavnog sedišta u Njujorku", kazao je Ivanko.

"Pitanje statusa treba rešiti što pre, sa te strane smo ohrabreni stavom međunarodne zajednice da je status kvo na Kosovu neodrživ", smatra Ivanko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.