Ivancov: Međunarodni protektorat u BiH mora da bude što pre ukinut

Izvor: Vostok.rs, 27.Nov.2015, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivancov: Međunarodni protektorat u BiH mora da bude što pre ukinut

27.11.2015. - Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je da odluka Ustavnog suda BiH da 9. januar kao Dan Republike Srpske proglasi neustavnim nanosi štetu procesu nacionalnog pomirenja u BiH.

"Ova odluka izaziva nedoumicu. Očigledno da u njenoj osnovi stoje politička, a ne pravna shvatanja", istakao je ambasador Ivancov.

On je rekao da veliko žaljenje izaziva i činjenica da je ova odluka koja se odnosi na jedan od tri konstitutivna naroda, što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << više od trećine stanovništva BiH, u suštini donesena glasovima stranaca.

"To, po zna koji put, potvrđuje naš stav da međunarodni protektorat u BiH mora da bude što pre ukinut", naglasio je ambasador Ivancov.

Ustavni sud BiH utvrdio je juče da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest meseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.

Izvor: SRNA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.