Izvor: B92, 16.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Marković nije kriv za klevetu

Požarevac -- Okružni sud u Požarevcu oslobodio je bivšeg portparola JUL-a Ivana Markovića optužbi za klevete.

Sud je preinačio prvostepenu presudu Opštinskog suda prema kojoj je Marković bio dužan da članu "Otpora" Nebojši Sokoloviću isplati 120.000 dinara na ime nematerijalne štete za povredu ugleda i časti. Okružni sud je Sokolovićev tužbeni zahtev odbio kao neosnovan i obavezao ga da tuženom isplati iznos od 6.000 dinara na ime naknade parničnog postupka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sokolović je Markovića tužio za klevete koje je izneo posredstvom medija početkom maja 2000. godine, nakon fizičkog okršaja Marka Miloševića i njegovih saradnika sa trojicom otporaša u Požarevcu.

U svojstvu portparola JUL-a, Marković je tada članove "Otpora" javno nazvao huliganima i zločincima, a "Otpor" - "Hitler-jugend militantnom organizacijom”.

U obrazloženju presude, drugostepeno sudsko veće navelo je da je tokom postupka činjenično utvrđeno da tuženi Marković nije istupao u svoje lično ime, već je kao portparol iznosio stavove svoje partije.

Sokolović kaže da su klevete koje je Marković iznosio pre devet godina objavili svi režimski mediji u Srbiji i navodi da je ogorčen zbog ovakve presude.

"To je samo još jedna u nizu sramnih presuda prema otporašima. Postupak je trajao od 2000. ili 2001. godine, a traje i dalje jer ću zatražiti reviziju”, rekao je Sokolović.

Pravosnažna presuda doneta je 19. februara, a Sokoloviću je uručena danas.

Podsetimo, Ivana Markovića je za klevete tužio i član "Otpora" Momčilo Veljković, a u tom predmetu Okružni sud prošle godine je potvrdio prvostepenu presudu kojom je Marković bio oslobođen odgovornosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.