Italija: Preminulo 889, novih zaraženih skoro 6.000, mere na snazi barem do kraja aprila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2020, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Preminulo 889, novih zaraženih skoro 6.000, mere na snazi barem do kraja aprila

Prema najnovijim podacima u Italiji je danas preminulo 889 osoba od korona virusa, tako da je ukupan broj umrlih premašio 10.000.

Registrovano je 5.974 novih obolelih, pa je ukupan broj zaraženih virusom KOVID-19 u Italiji 92.472, navodi agencija ANSA.

Nema pesme sa balkona u Italiji, strahuje se i od gladi,

Rekordan broj umrlih od koronavirusa u Italiji: 9.950 osoba podleglo zarazi, broj preminulih lekara se popeo na 51, a pet sedmica nakon početka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << epidemije u Italiji je registrovano ukupno 86.498 zaraženih, pa je po broju pozitivnih na koronavirus Italija je premašila ukupan broj obolelih u Kini.

Ruski virusolozi stigli u Italiju

Ruski vojni virusolozi došli su u Italiju da pomognu lekarima u Lombardiji u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane, prenosi TAS.

U zajedničkoj akciji ruskog vojnog tima radiološke, hemijske i biološke odbrane i italijanskih vojnih stručnjaka, izvršena je dezinfekciju 4 000 kvadratnih metara bolnice i bolničkog kruga u Albinu u okviru dogovora o ruskoj pomoći koji su prošle nedelje postigli predsednik Vladimir Putin i premijer Đuzepe Konte.

U periodu od 22. do 25. marta u Italiju je sletelo 15 ruskih vojnih aviona sa oko 100 eksperata ruskog Ministarstva odbrane.

Ukupan broj zaraženih u Italiji dostigao je 86 500, što je premašilo broj obolelih u Kini.

Bolesti je podleglo više od 9.000 Italijana, a 11.000 se oporavilo.

Stručnjaci koji prate širenje epidemije koronavirusa u Italiji tvrde da postoje čvrsti dokazi da je broj zaraženih deset puta veći od broja koji se zvanično saopštava na dnevnim konferencijama za medije, i da on dostiže cifru od oko 600 hiljada. Niko ne krije podatke, već Civilna zaštita raspolaže i saopštava brojeve samo na osnovu broja onih koji su testirani na virus.

Mesec i po dana od početka epidemije i restriktivnih mera, generalno raspoloženje građana u Italiji se menja. Mediji upozoravaju na oprez, građani su prestali da pevaju sa balkona i u 18 sati više niko ne izlazi kako bi pesmom rasterivao strah.

Mediji objavljuju ankete sa ljudima u supermerkatima, a poruka je da se "strah pretvorio u ljutnju".

U supermarketima ima dovoljno hrane, ali mnogi ljudi, koji su se već ranije borili da sastave kraj s krajem, nemaju novaca da to plate. Takođe građani javljaju da su pojedini veliki distributeri hrane povećali cene.

"Gladni smo ", sve češće se čuje od ljudi koji su ostali bez posla i bez para .Neko od njih plače, neko šapuće, a oni besni pokušavaju da uzmu hranu u supermarketima a da ne plate.

"Nisam ja kriv što sam zaključan u kući, što sam ostao bez posla. Ako Italijani više nemaju novca za prehranu svoje dece, napast će supermarkete kako bi dobili hranu. Oni će napraviti revoluciju", poručuje jedan ljutiti građanin u videu koji se vrlo brzo proširio društvenim mrežama.

Supermarket u Palermu bio je na udaru dvadesetak porodica koje su napunile kolica sa robom i pokušale da izađu a da ne plate. Intervenisala je policija.

"Pitajte ih sada zašto više ne pevaju sa balkona", poručuje novinar koji je izveštavao o incidentu.

Protesti za sada još nisu masovni, ali je jasno da će država ubrzo morati i ovome povesti računa. Mere koje su do sada donesene za ublažavanje ekonomske strane krize kasne.

Ovim raskorakom u broju testiranih i stvarno zaraženih (a ne testiranih) može se objasniti činjenica zašto je u Italiji, prema zvaničnim podacima, smrtnost od koronavirusa tako visoka - 24. marta 2020. godine, smrtnost je bila je blizu 10% u Italiji, dok je u drugim zemljama između 1 i dva procenta, u Kini je smrtnost bila 4%, a Nemačkoj tek 0,5%.

Vlada priprema novi dekret, i prema dostupnim informacijama karantin se produžava za najmanje još dve sedmice po prestanku sadašnje odluke vlade koja je na snazi do 3. aprila.

"Epidemija je usporila svoj put, ali čak i najmanja popuštanja zabrana koje su na snazi rizik su da se broj infekcija ponovno poveća i samim tim produži karantin na mnogo duži period, poručili su predsednici dve najvažnije državne zdravstvene institucije Visokog Instituta za Zdravstvo, Silvio Brusaferro i Visokog Zdravstvenog Vijeca, Franco Locatelli.

Stručnjaci upozoravaju da će možda trebati sedmice, a moguće i nekoliko meseci kako bi se vratilo u normalan život.

“Sa matematičkog stanovišta moguće je verovati da će epidemija koronavirusa biti zaustavljena samo kad je vrednost R0 (nula-nula, indeks zaraznosti) manja od 1. To znači da će biti potrebno doći do trenutka kada svaki zaraženi pojedinac ne zarazi ni jednu drugu osobu. I ovo je već dovoljno da shvatimo koliko dug put još može biti”, kaže on.

Po drugi put od kako je počela epidemija koronavirusa naciji se obratio Italijanski predsednik Sergio Matarella.

Prvo se zahvalio onima koji su u “ovoj tužnoj stranici naše istorije” u prvom redu borbe protiv epidemije: zdravstvenim radnicima, lekarima, medicinskim sestrama, službama za provođenje zakona. Pozvao je stanovništvo na „koheziju i socijalno jedinstvo“.

A od Evrope, zatražio je "solidarnost" u ovim dramatičnim uslovima sa kojima se suočava naš kontinent.

“Nadam se da će svi u potpunosti razumeti, pre nego što bude kasno, ozbiljnost pretnje Evropi. Potrebna nam je solidarnost. Neophodne su daljnje zajedničke inicijative, što pre prevazići stare šeme koje se sada, nisu dovoljne niti adekvatne”, poručio je predsednik.

Velike simpatije javnosti izazvao je nezvanični deo snimljene poruke. Naime neko iz ekipe predsednika je primetio da mu čuperak kose strši, na što je Matarela odgovorio da i on, kao i drugi, u ovoj situaciji ne može kod svog frizera.

Stručnjaci: Mere u Italiji na snazi barem do kraja aprila

Situacija u Italiji sa epidemijom korona virusom i dalje je veoma ozbiljna, zbog čega bi mere karantina uvedene na celoj teritoriji zemlje u cilju sprečavanja širenja virusa mogle biti na snazi barem do kraja aprila, ocenili su italijanski stručnjaci.

Naučnici su to saopštili pošto je bivši premijer Italije Mateo Renci zatražio “plan za ponovno otvaranje”, i to, kako je kazao, “odmah”, rekavši da “fabrike moraju biti ponovo otvorene pre (rimokatoličkog) Uskrsa (12. aprila), a zatim i sve ostalo”.

Italija, gde je do sada zabeleženo više od 80.000 slučajeva zaraženih i 9.000 umrlih od korona virusa, najviše u Evropi, uvela je drastične mere karantina, uz sve oštrije kazne za prekršioce.

"Za obustavljanje mera izolacije i za otvaranje kompanija i škola, još je rano“, rekao je danas virusolog, profesor Univerziteta u Milanu Fabricio Preljiasko za italijansku agenciju Ansa, ocenivši da je "realno čekati barem do kraja aprila“.

Prema njegovim rečima, u Italiji neće doći do "jedinstvenog vrhunca“ epidemije virusa korona, već da će najverovatnije do toga doći u više navrata u različitim delovima zemlje i da su zbog toga "najefikasnije oružje ostanak u izolaciji i restriktivne mere“.

Profesor milanskog Univerziteta Vita-Salute San Rafaele, virusolog Roberto Burioni saglasan je da treba početi sa razmišljanjem o “oporavku života” građana Italije, koji “ne mogu ostati kod kuće zauvek”, ali je istakao da je situacija i dalje veoma ozbiljna i da je “nerealno da se radi na projektu ponovnog otvaranja u skorije vreme”.

“Za sada morate ostati u svojim domovima, u suprotnom žrtve koje smo podneli biće uzaludne”, naveo je Buroni na Fejsbuku.

Pooštrene mere karantina u Italiji na snazi su od 11. marta, a očekuje se da će ova sedmica biti ključna za rezultate.

“Ova nedelja i nekoliko dana nakon toga su odlučujući, pošto je to vremenski period kada bi mere koje je uvela italijanska vlada trebalo da daju rezultate, te se očekuje da vidimo da kriva (novoobolelih) pada brže, a nekoliko dana kasnije i broj smrtnih slučajeva”, izjavio je u četvrtak pomoćnik generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Ranijeri Gvera za italijanski radio Kapital.

Prema merama koje je uvela Italija, a na koje su se ugledale druge zemlje širom Evrope u cilju sprečavanja širenja virusa, svi građani moraju biti u svojim domovima izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod lekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mesta prebivališta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema više pesme sa balkona u Italiji, broj obolelih veći nego u Kini

Izvor: Radio 021, 28.Mar.2020

U Italiji je danas preminulo 889 osoba od korona virusa, tako da je ukupan broj umrlih premašio 10.000...Registrovana su još 5.974 obolela, pa je ukupan broj zaraženih virusom KOVID-19 u Italiji 92.472...Stručnjaci koji prate širenje epidemije u Italiji tvrde da postoje čvrsti dokazi da je broj...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.