Italija: Predsednik razdora

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2013, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Predsednik razdora

15.04.2013. -

Italija koja već skoro mesec dana živi bez prave vlade rizikuje da ostane i bez predsednika. U pokušaju da nađe izlaz iz unutarpolitičkog ćorsokaka i da označi puteve ka konsolidaciji, niz predstavnika levog spektra kandidovao je za predsednika zemlje Romana Prodija, bivšeg ministra zemlje i bivšeg predsednika Evrokomisije. U međuvremenu, političke trzavice samo u jednoj zemlji prete ekonomskim gubicima za čitavu zonu evra, smatra naš komentator Petar Iskenderov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Silvio Berluskoni već je obećao da učini sve kako njegov zakleti protivnik ne bi postao predsednik: Ako on to postane, za nas sve će biti bolje da napustimo zemlju. Glasanje o kandidatu koji će naslediti aktuelnog predsednika Đorđa Napolitana treba da započne narednog četvrtka. Kako se očekuje, odlučujući može da bude stav treže snage u parlamentu, pokreta Pet zvezda blogera, komičara i evropskog skeptika Bepea Grila. On ima neviđenu podršku omladine kojoj obežava uklanjanje „staraca“ i korupcionera sa vlasti, rešavanje problema nezaposlenosti i ilegalne migracije, pa čak i zamenu tradicionalnih opštih izbora glasanjem na Internetu. Upravo ove ideje danas postaju sve taženije u Italiji. I Bepe Grilo danas je raspoložen pre pozitivno u pogledu kandidature Romana Prodija.

Raskol između glavnih faktora na italijanskom političkom polju koji postaje sve dublji navodi na pretpostavku da će se debate zaoštriti. Profesor političkih nauka rimskog univerziteta Roma Tre Pjetro Grili di Kortona u intervjuu za Glas Rusije otvoreno je okarakterisao aktuelnu političku situaciju u Italiji kao ćorsokak.

- Politika Italije se našla u ćorsokaku posle parlamentarnih izbora zbog nespremnosti jedne od tri stranaka da učestvuje u koaliciji. Osim potrebe da se formira vlada, imamo posla sa izborima za predednika Italije. Došlo je vreme pregovora o novoj kandidaturi, i to otežava čitavu situaciju, već produbljenu ekonomskom krizom. Treba hitno formirati vladu za dalju obnovu ekonomije. Za sada je teško pretpostaviti kako može da se razvija aktualna politička situacija. Moguća varijanta je formiranje privremene vlade. Najverovatnije je da će to biti vlada Demokratske stranke i stranke Narod slobode. I tokom godine građane Italije će ponovo pozvati na birališta.

U svakom slučaju, sporovi oko predsedničke fotelje malo pomažu rešavanju glavnog zadatka – formiranju vlade koja bi mogla da funkcioniše, što od Italije očekuje rukovodstvo EU. Ova posledica italijanske krize preti ekonomskim problemima i drugim velikim ekonomijama, povezanim jedinstvenom valutom. Što se tiče italijanske specifike, unutarpolitička kriza koja traje može da pretvori predsedničke izbore u arenu geopolitičkog razračunavanja, sa svim žalosnim posledicama po zemlju i njen imidž u očima evropljana.

Petar Iskenderov,

 

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.