Izvor: B92, 14.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Nastaviti pregovore

Beograd -- Na zasedanju šefova diplomatija Italija zatražila uslovno obnavljanje pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

Zamenik ministra spoljih poslova Italije Famijano Kručaneli rekao je kako bi to Srbiji pomoglo da "prevaziđe šok moguće nezavisnosti Kosova", objašnjavajući da istovremeno treba da dođe do snažnog otvaranja Brisela prema Srbiji. Uslov ostaje Ratko Mladić.

"Otvaranje pregovora EU-Srbija bilo bi uslovljeno time da buduća srpska vlada zaista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udovoljni zahtevu Haškog suda i uhapsi Mladića", precizirao je italijanski viceministar.

Visoki zvaničnik italijanske diplomatije naglasio je da istovremeno treba da dođe do "snažnog otvaranja (EU) prema Srbiji" i pozdravio odluku evropske dvadesetpetorice da pokrenu pregovore o viznim olakšicama sa zemljama zapadnog Balkana, "iako je to", kako je rekao, "ispod nužnog političkog nivoa".

"Prigušeni gestovi"

Analitičar Đorđe Vukadinović kaže za B92 da bi eventualno usvajanje predloga Italije o uslovnom nastavku pregovora sa Srbijom dobro uticalo na biračko telo u Srbiji.

"To ne znači da bi ta kosovska rana manje pekla, ali bi sigurno pomoglo da se bar u svesti drugog dela birača to kompenzuje ovim ustupkom", smatra on.

"Naravno, postoji deo birača kojima to ne bi bilo dovoljno i koji nipošto ne bi smatrali da je to adekvatno, ali vidimo, i to je zabrinjavajuće, da i ti blagi gestovi, ali ipak dobrodošli, nekako bivaju prigušeni i ne prođu, a svaki restriktivan i ultimativan zahtev prolazi", kaže on.

"Pokazivanje dobre volje"

Ivo Visković, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže za B92 da je priča o viznim olakšicama ispod nivoa kompenzacija za nepovoljno rešenje za Kosovo.

"Mislim da se time izlazi u susret potrebama koje neki političari u Srbiji, ali i u Evropskoj uniji, imaju u vezi sa izborima u Srbiji. Očigledno se biračima i građanima u Srbiji želi pokazati da Evropska unija nije antisrpski usmerena", smatra on.

"Konačno rešenje za Kosovo, a nisam siguran da će rešenje koje će uskoro biti doneto biti i konačno, ako bude nepovoljno po Srbiju, moralo bi biti kompenzovano mnogo jačim i ozbiljnijim argumentima", smatra on.

"Ovo sada je pokazivanje dobre volje, pri čemu ideja o uslovnom nastavku pregovora jeste značajna, ali samo uz jasne obećavajuće ishode, a ne samo početak pregovora", kaže Visković.

"Eventualna radikalizacija u Srbiji zavisi od nekoliko činilaca. Prvo, zavisi od toga kakvo će to rešenje biti. Čini mi se da ima ozbiljnih naznaka da se poslednjih meseci razmišlja realističnije i pokušava naći ishod koji bi koliko-toliko zadovoljio i srpsku stranu i da se ne ide na radikalno rešenje protivno srpskim interesima", kaže Visković.

"Većina zemalja smatra da treba voditi računa o interesima obe strane, a u tom smislu ide i za mene iznenađujući stav Španije, koji ide u tom pravcu. Zbog toga ne očekujem najnepovoljnije rešenje", kaže on.

"Drugo, dosta toga zavisi od aktera na našoj političkoj sceni, a mnogo toga zavisi od odgovornosti političkih snaga, a neki na toj sceni, ne bih posebno imenovao jer mislim da svi znamo o kome se radi, mogli bi to iskoristiti po logici 'što gore, to bolje'. To bi bilo izuzetno politički i državnički neodgovorno, ali, znajući naše političke aktere, ne bih se iznenadio da i toga bude", kaže Visković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.