Istraživanje: Isti problemi Albanaca i Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Isti problemi Albanaca i Srba

PRIŠTINA - Albanci i Srbi najveću pretnju stabilnosti na Kosovu vide u nezaposlenosti i siromaštvu i to je prvi put poslednjih godina da dve podeljene etničke zajednice imaju ističu isti problem, pokazalo je najnovije istraživanje koje je u aprilu uradio UNDP.

UNDP navodi se da je na Kosovu poslednjih meseci zabeleženo smanjenje porodičnog prihoda u odnosu na isti period prošle godine, a da usled ekonomske krize i Albanci i Srbi više ostaju bez posla, prenela je agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rima.

Albanci na Kosovu navode da ih globalna ekonomska kriza pogađa povećanjem cena, dok Srbi kažu da zbog krize ostaju bez posla.

Deset odsto žitelja Kosova oseća uticaj krize kroz smanjenje pomoći koju dobijaju od porodica ili rođaka koji žive u inostranstvu. Ogromna većina na Kosovu - 79 odsto, je spremna da protestuje zbog ekonomskih razloga, smatrajući vladu najodgovornijom za ekonomsku situaciju na Kosovu.

Istraživanje UNDP urađeno na skoro 1300 ispitanika, pokazuje pad zadovoljstva žitelja Kosova radom centralnih institucija, uključujući predsednika i premijera.

Kosovski sudovi su i dalje institucije čijim su radom ljudi najmanje zadovoljni, a UNMIK više nije najodgovorniji subjekt za političku situaciju, već vlada.

Skoro 40 odsto žitelja Kosova je u aprilu izjavilo da je zadovoljno aktivnostima Euleksa.

U nekoliko poslednjih meseci je porastao broj kosovskih Srba - 48 odsto, spremnih da rade sa Albancima, dok je broj Albanaca koji bi da rade sa Srbima opao za 22 odsto i sada iznosi 33 odsto.

Srbi i dalje tvrde da su stavovi albanskih lidera i nedovoljni napori kosovskih Albanaca glavni faktori za njihovo integrisanje u kosovsko društvo. Albanci međutim ističu da je glavni faktor koji utiče na loše međunacionalne odnose uticaj Beograda i nespremnost kosovskih Srba da se integrišu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ISTI PROBLEMI ALBANACA I SRBA

Izvor: Kurir, 16.Maj.2009, 22:37

PRIŠTINA, 16. maj 2009. (FoNet) - Albanci i Srbi najveću pretnju stabilnosti na Kosovu vide u nezaposlenosti i siromaštvu i to je prvi put poslednjih godina da dve podeljene etničke zajednice imaju ističu isti problem, pokazalo je najnovije istraživanje koje je u aprilu uradio UNDP. UNDP navodi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.