Istraga zbog Brđana

Izvor: B92, 30.Avg.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga zbog Brđana

Priština -- KPS je otvorio istragu o postupanju komandanta policijske stanice na severu Mitrovice Milije Miloševića tokom nemira u Brđanima, piše prištinska štampa.

"Generalni direktorat policije Kosova počeo je procenu rada naših pripadnika u policijskoj stanici na severu Mitrovice, u vezi sa delovanjem poslednjih dana u Brđanima", rekao portparol policije Arber Beka dnevniku "Koha Ditore".

Milošević je osumnjičen za nepoštovanje komandnog lanca jer "nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sproveo naredbe Generalnog direktorata policije Kosova".

Prema zakonu o policiji, ukoliko istraga potvrdi sumnje, Miloševiću može biti smenjen, suspendovan, degradiran ili otpušten iz policije.

UNMIK uskoro o Brđanima

Predstavnici UNMIK-a i kosovskih institucija trebalo bi da iduće nedelje razgovaraju o problemu obnove kuća u Brđanima, piše "Koha Ditore".

Kako list najavljuje, šef UNMIK-a Lamberto Zanijer u narednih nekoliko dana konsultovaće se sa predstavnicima centralnih institucija Kosova i lokalnih vlasti Mitrovice.

Gradonačelnik Mitrovice Bajram Redžepi potvrdio je za "Kohu" da će se sastati sa Zanijerom i preneti mu stav "da svako ima pravo na povratak" i da "niko ne može sprečavati proces povratka".

"Administracija UNMIK-a je prevaziđena, ali je ostala na severnom delu Mitrovice zbog specifičnih okolnosti. Nemaju neku veliku političku jačinu, ali ponekad mogu stvarati probleme", rekao je Redžepi.

Misija UN na Kosovu je nekoliko dana tokom prošle sedmice sprečavala nastavak obnove i izgradnje kuća Albanaca u severnom delu Mitrovice, kod Brđana.

Zvaničnici misije UN-a su rekli da institucije Kosova nikad nisu osporavale autoritet te misije u tom delu Kosova.

"Administracija Unmika u severnom delu Mitrovice uspostavljena je izvršnom odlukom. Dok je bilo rasprave o nalaženju puteva za povratak i izgradnju kuća, nijedna strana nije osporila autoritet administracije Unmika", rekao je portparol UNMIK-a Rasel Giki "Kohi".

Dnevnik podseća da su institucije Kosova od Saveta bezbednosti UN na martovskoj sednici tražile završetak mandata UNMIK-a i da su predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Taci prestali da se redovno sastaju sa šefom te misije Lambertom Zanijerom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.