Istraga o postupku policije u toku demonstracija

Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o postupku policije u toku demonstracija

Albin Kurti ostaće najverovatnije u pritvoru mesec dana, na lečenju još šestoro teško povređenih demonstranata

Priština, Kosovska Mitrovica – Posle subotnjih demonstracija u organizaciji pokreta "Samoopredeljenje", lidera Albina Kurtija, u kojima je povređeno ukupno 80 demonstranata, a dvoje preminulo, Inspektorat policije, pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, počeo je detaljnu istragu "o postupku policije tokom demonstracija".

Kako navodi Ranko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Stanojević, portparol Kosovske policijske službe, situacija na teritoriji pokrajine sada je mirna i stabilna, ali su pojačane bezbednosne mere na celoj teritoriji.

Po rečima Stanojevića, od šestorice teže povređenih demonstranata, trojica su na lečenju u vojnim bazama Kfora, jedan je u Skoplju, a dvoje u Kliničko-bolničkom centru u Prištini. Jedan od povređenih je u izuzetno teškom stanju dok su ostali van životne opasnosti.

Jedan od dvojice preminulih mladića Arben Dželalji sahranjen je na Gradskom groblju u Prištini, dok bi sahrana Mana Baljaja trebalo da bude obavljena danas u njegovom rodnom Podujevu.

Albin Kurti, koji je uhapšen u subotu kasno uveče, prema nezvaničnim informacijama, ostaće u pritvoru mesec dana, a isto tako nezvanično čuje se i da će neki od 14 preostalih uhapšenih demonstranata biti pušteni kućama. Reč je onima koji se terete za remećenje javnog reda i mira. Prištinski elektronski mediji juče su preneli da su petorica uhapšenih aktivista pokreta "Samoopredeljenje" kažnjena zatvorom po 40 dana zbog izazivanja nereda.

Inače, svi mediji u Prištini bave se odjecima subotnjih demonstracija. Tako, svi dnevnici prenose posetu Agima Čekua, predsednika kosmetske vlade, porodicama poginulih, ali i sa rezignacijom prenose saopštenja Kosovske policijske službe, koja odbacuje sve optužbe o prekoračenju dozvoljene upotreba sile.

Posebno je upečatljiva naslovna strana dnevnika "Epoka ere" na kojoj je ispod fotografije članova prištinskog pregovaračkog tima tekst pod naslovom "Ubice".

Iz dobro obaveštenih izvora u Prištini saznajemo i da će pristalice pokreta "Samoopredeljenje" do kraja meseca ponovo organizovati demonstracije protiv prištinskog pregovaračkog tima, međunarodne zajednice, ali i predstavnika vojnih i policijskih međunarodnih snaga u pokrajini.

B. Radomirović

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.