Izvor: Blic, 24.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski ispit za očuvanje SRJ

Istorijski ispit za očuvanje SRJ

PODGORICA (Beta) Visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije Nikola Šainović ocenio je da je nedavni susret delagacija SPS Beograda i Socijalističke narodne partije Podgorice dokazao koliko je iskreno međusobno razumevanje i kolika je zajednička spremnost da se 'u ovo vreme istorijskog ispita sačuva zajednička država'.

U izjavi, koju objavljuje podgorički list 'Dan', on je podsetio da je to istorijsko opredeljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nastalo takođe u vreme istorijskog ispita kada su srpski i crnogorski narod zaključili da su jaki samo kada su zajedno.

'Ništa se nije promenilo. Prvo, okruženje koje nam želi zlo, u smislu da nas podeli, u smislu da se Balkan zdrobi u sitne elemente, državice, a sve da bi se Balkanom prolazilo ka daljim istočnim ciljevima, koji su bez sumnje glavni cilj Amerike', rekao je Šainović. On je ocenio da su ciljevi Amerike globalni i da je ovo 'neka vrsta trećeg svetskog rata', zbog čega se 'pred istorijskim izazovom mora dati istorijski odgovor'.

'Ljudi iz Srbije i Crne Gore znaju da to tako mora da bude, da se istorijski odgovori ne mogu prodati za šačicu novca, jer šta ćemo da kažemo deci', rekao je Šainović.

On izrazio ubeđenje da će raspoloženje koje je potvrđeno u razgovorima delegacija SPS i SNP dominirati Srbijom i Crnom Gorom i da će ono dati odgovarajuće izborne rezultate. SAD su izazvale haos

ATINA (Beta) Predsednik Odbora Skupštine Grčke za spoljnu politiku i odbranu Karolos Papuljas izjavio je da SAD 'imaju za cilj nestanak fizički ili politički, predsednika SRJ Slobodana Miloševića' i 'njegovo snažno obaranje', a ne 'normalnu' smenu sa vlasti. 'SAD su se snažno umešale u balkanske stvari, a da nisu poznavale Balkan. Izazvale su haos, izazvale su napetost koja će mnogo godina vladati na Balkanu', procenio je Papuljas. On je ukazao da se evropske sile više ne interesuju za Balkan i kao primere naveo Francusku, Veliku Britaniju i Nemačku.

'One su prepustile vođstvo SAD uz sve greške, političko-vojne, koje su SAD napravile u našem regionu i koje su ostavile otvorene rane. Sada imaju za cilj nestanak Miloševića fizički ili politički', rekao je Papuljas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.