Isti dan doneti dve rezolucije

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Jan.2010, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isti dan doneti dve rezolucije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će usvajanje rezolucije o žrtvama u Srebrenici biti etički iskorak u odnosu na potrebu društava na Balkanu da žale isključivo svoje žrtve.

- Svi narodi su spremni da pokažu da imaju razumevanje za patnje vlastitog naroda i sebi bližnjih. Ali, veoma je važno pokazati saosećanje i empatiju kada je u pitanju tuđa patnja i tuđa nevolja. Posebno na prostoru zapadnog Balkana, jer to jeste jedan vrednosni iskorak u odnosu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uobičajeno ponašanje u prošlosti - izjavio je Tadić.

BiH bez rezolucije

Parlament Bosne i Hercegovine (BIH), i pored mnogobrojnih predloga, nikada nije usvojio Rezoluciju o Srebrenici niti će to, po svemu sudeći, uskoro učiniti, pa će tako, ukoliko Srbija usvoji Rezoluciju, BiH ostati jedina zemlja koja nije usvojila rezoluciju o genocidu koji se dogodio na njenoj teritoriji.

Razlog opstrukcija je političke prirode i uglavnom joj se protive zastupnici iz Republike Srpske koji, iako svesni presude Međunarodnog suda pravde, ne negiraju genocid, ali rezoluciju će prihvatiti samo ukoliko se odnosi na sve stradale tokom rata u BiH.

Odjek na zapadnom Balkanu

Predsednik Srbije Boris Tadić je podsetio da je svojevremeno kritikovana i njegova odluka da poseti Srebrenicu i tamo ponudi izvinjenje Bošnjacima koji su pretrpeli strašne patnje i velike tegobe zbog toga što je neko u ime srpskog naroda počino zločin.

- Takvim aktom mi ćemo prevazići jedan unutrašnji problem našeg društva, a verujem da ćemo doprineti i prevazilaženju problema koji postoji u svim društvima, i bošnjačkom, pa i u hrvatskom, albanskom i makedonskom - jer takva rezolucija imaće odjek na čitavom prostoru bivše Jugoslavije i zapadnog Balkana - rekao je Tadić.

Imenovati zločince

Osvrćući se na oklevanje drugih država regiona da se jasno ograde od zločina počinjenih u njihovo ime, Tadić je istakao je da uzdržanost drugih ne sme da utiče na unutrašnju moralnu obavezu koju Srbija ima. On je dodao da ne smatra da je postojao jedan krivac za ratove u bivšoj Jugoslaviji i da upravo zbog toga odgovornost za zločine mora biti individualizovana, a žrtve, odnosno njihove porodice, dobiti satisfakciju.

- Na kraju, pred svima nama postoji obaveza kada su u pitanju nestali, da konačno i tu knjigu zatvorimo i da razrešimo dileme onima koji i dan-danas čekaju neki odgovor - šta je sa njihovim bližnjima. Tu mislim i na odnos prema licima albanske nacionalnosti koja su nestala, hrvatskim građanima i pripadnicima hrvatskog naroda koji su nestali. Tu mislim i na Bošnjake, ali tu, naravno, uvek mislim i na Srbe - zaključio je Tadić.

On je istakao da promena sistema vrednosti jeste pretpostavka da društva regiona budu bolja, funkcionalnija i da imaju celishodniji odnos prema pojedincu, kao jedinici svakog društva, ali i pretpostavka evropskih integracija.

- Čitava ova tema koja se danas otvorila - da li jedna ili dve rezolucije - i način na koji joj pristupaju različiti i domaći i međunarodni poslenici, uverava me da je jedino moguć i ispravan pristup upravo sa dve rezolucije. Na taj način mi niti izjednačavamo, niti poredimo žrtve, jer svako ko bi se time bavio potpuno je pogrešio i politički i etički prostor - naveo je Tadić.

Prema njegovim rečima, saosećanje sa žrtvama iz Srebrenice ni na koji način ne isključuje pravo i obavezu Srbije da se seća svojih žrtava, odnosno žrtava koje je pretrpeo srpski narod.

- Što se tiče druge rezolucije, o srpskim žrtvama, svaki narod koji bi nipodaštavao vlastite žrtve, opet bi, u etičkom smislu, činio loše delo. Smatram obavezom Srbije da donese i takvu rezoluciju. Ali, baš zbog toga što ne treba donositi jednu rezoluciju, što treba pokazati empatiju ili sposobnost uživljavanja u tuđu muku, smatram da je potrebno doneti dve rezolucije, i to ne u jednom danu - poručio je Tadić.

Komentarišući kritike iz inostranstva i zemlje povodom inicijative da se Srbija prema žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji odredi u dve rezolucije, Tadić je rekao da je računao sa takvim reakcijama i da ga upravo one uveravaju da je ideja o dve rezolucije ispravna.

- Uvek kada se, nakon tako teških ratova i stravičnih zločina koji su se dešavali, a srebrenički je bio stvarno monstruozan, donose ovakve odluke, uvek će biti primedbi - i sa leva i sa desna, i niko neće biti do kraja zadovoljan - rekao je predsednik Srbije.

"Osvrćući se na oklevanje drugih država regiona da se jasno ograde od zločina počinjenih u njihovo ime, Tadić..." Oklevanje? Pa to bi bilo jednako monstruozno kao da se silovana žena ispričava svom silovatelju šro je nosila mini suknju. Kakav nemoral.... Nisam vidio Poljake, Srbe, Hrvate, Bošnjake, Ruse da se ispričavaju Njemačkoj 1965 godine zbog protjeranih folksdojčera, Njemaca i počinjenih zločina nad Njemcima... Svi znamo i zašto. Nema katarze u srpskom društvu, nema...

ovo je vec pitanje za javnog tuzioca!

Jedna rezolucija obavezno o borisu tadicu da moli nasera orica i glavasa za izvinjenje a moze ramusa haradinaja!!!Kako si poslusni hazarski sluga!!

moja savest je cista! Nikad nisam dao glas Tadicu i nikad nece ni dati, a drugima neka bog oprosti grehe, jel neznaju sta rade. Toliko je nasramotiju Srbiju, da i pacovi ispod Sarveja mu se smeju. Prodana dusa, preci mu se u grobu povracaju.

"Takvim aktom mi ćemo prevazići jedan unutrašnji problem našeg društva, a verujem da ćemo doprineti i prevazilaženju problema koji postoji u svim društvima, i bošnjačkom, pa i u hrvatskom, albanskom i makedonskom".

Drugim recima: rece i ostade - ziv.

Unutrasnji problemi koji su mnogo znacajniji su: nezaposlenost, standard zivota, kriminal, strajkovi radnika, glad, beznadje, odliv visokoobrazovanog kadra, divlji kapitalizam, izrabljivanje radne snage, pljacka, rasporodaja dobara, zaglupljenost naroda.

Bas briga bosnjacko, hrvatsko, albansko i makedonsko drustvo o tome o cemu dokoni Tadic "mudruje"! Ni do dana danasnjeg hrvati nisu pomenuli Jasenovac, a kada ga se seti neki njihov, onda je to kao "ma nije bas tako bilo" ili " malo se preteruje".

Posto iz svega ovoga proistice da se Tadic iskljucivo sluzi samo lazima, to, kao u matematici, sledi da je i sam lazov. Zasto? U interesu Srbije i Srba? Cek' da se pocesem iza ledja dok dam odgovor na pitanje.

Nas cenjeni predsednik nema preca posla nego da muti i ovako zamucenu vodu.Neke osudili zbog Srebrnice a Nasera oslobodili.Gde su ti njihove rezolucije o pobijenim,Tuzla,Sarajevo....Tamo ti na Kosovu i ono malo proteruju.drzava nam u .......Vlada i birokratski aparat luda kuca.Hrvatska oce tuzi nece tuzi.vlast u Crnoj gori nas ismejava,a vi gospodine demokratski izabrani vodjo..........ostavi nas bre vise na miru sa tvojom komsiskom politikom,nego prioni i zemlju da sredjujemo,uredjujemo.Nas bre interesuje odluke ustavnog suda o onim Vojvodjanskim ustavnim nebulozama.Dosta da se igras Vili Branta,izvinjavao si se svima a niko nama.Jer se ono i NAT-o okupatorima i gardi Ohaja izvini...

PS.Samo skrece paznju sa unutrasnjih tema...Kao plate,otkazi,lopovluk komisija za privatizaciju,lazi ministara..........ima tu svasta.....A i brate kada se jedanput stvarno bude znalo sta se tamo dogadjalo ...............

Dokle ce vise UJKA Boris da nam soli pamet.

U Srbiji nije vreme za rezoluciju, vec revoluciju.

'eri, 'eri moj golube beli!

Politika je jedina delatnost gde se može nekažnjeno krasti,lagati i izdati otadžbina,a onda sve to nazvati demokratskom tekovinom i evropejizmom.

Ali,izdaja je uvek izdaja,ma kakve oblande na njoj stajale.

"Izdaja druga ja prva vežba za izdaju otadžbibne",pa se sada pitam kakva tek izdaja sledi,kada je i izdaja otdžbine samo vežba.

A STO SE ZDOPI NE BI IZVINIO I TURCIMA STO IM JE KARADJORDJE SEKAO GLAVE U PRVOM SRPSKOM USTANKU. JA NE ZNAM DA LI JE NAMA OD BOGA SUDJENO DA IMAMO SVE BUDALE ZA PREDSEDNIKE. SAMO OVAJ GLUMAC JE PREVAZISAO SVE ZA TRI KOPLJA. NIKO OD NJEGA NE TRAZI NISTA A ON SE SAM JAVLJA I DAJE. A LEPO STARE BABE KAZU. BUDALE SE NE TRAZE, ONE SE SAME JAVLJAJU. DAL SE MOZE DONESE REZOLUCIJA DA SE LUDACI STRPAJU U LUDNICE. BOLJE NA VREME TO DA SE URADI NEGO KAD ZEMLJA PROPADNE SKROZ, A BLIZU SMO TOGA...

Seri, seri golube beli. U svoje ime i u u ime crnogoraca i hrvata ( cijeg si porekla) mozes pisati kolko hoces deklaracija. U ime Srba nemas moralno pravo za to.

Ako si ti,Tadicu,psihijatar to ne znaci da je Srbija tvoja ordinacija!!!!!!

Ovo samo totalno lud covek moze da kaze.Naravno da svako zali za svim zrtvama rata ali izdvajati naciju ciji su borci ubijali na desetine hiljada civila i bacali ih u jame je BOLESNO.Uostalom ovo je priznjanje da su samo Srbi ratovali i jedini ubijali.Tadic je veliki poslusnik onih koji mu naredjuju sta da radi ali ovo je ogromno ponizenje svih civila Srba koji su pobijeni , proterani i opljackani .Tadicu sram te bilo.Ako ti je toliko stalo do vladanja da od Srba i Srbije pravis budale koje ne treba zaliti onda stvarno je u tebi i ona trunka covecnosti unistena pohlepom.Jos cemo pored dva rata unistavanja Srba od strane ustasha i drugih postati u istoriji Nemci koji su ubiali Jevreje.Turci su pobili 15 miliona Armenijaca i niko nije trazio od njih nista ili Turci nisu pristali da potpisu priznanje krivice a Srbi treba da izigravaju esesovce.Ova prica postaje bolesna.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.