Ispunjeni uslovi za pomoć SAD?

Izvor: Blic, 08.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispunjeni uslovi za pomoć SAD?

Američka administracija najverovatnije će odobriti poslednju tranšu finansijske pomoći Srbiji za fiskalnu 2008. godinu u iznosu od pet miliona dolara, potvrđeno je „Blicu" u diplomatskim izvorima.

Kako saznajemo, državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs bi tokom sledeće nedelje trebalo da potvrdi da Srbija ispunjava uslove za pomoć SAD, čime će biti oslobođen i poslednji deo od ukupno 51,5 miliona dolara, koliko je ukupno namenjeno Srbiji za fiskalnu godinu koja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SAD traje od 1. oktobra do 30. septembra naredne godine.

Pomoć SAD Srbiji zavisi od potvrde da Srbija ispunjava određene uslove, koju predsednik SAD po zakonu treba da donese do 31. maja, ali se do sada više puta dogodilo da zbog različitih okolnosti ta odluka bude odložena.

Uslovi koji su propisani za Srbiju su saradnja s Haškim tribunalom, okončanje finansijske, političke, bezbednosne i druge podrške Srbije održavanju paralelnih institucija Republike Srpske, i primena politike koja odražava poštovanje manjinskih prava i vladavinu zakona.

U međuvremenu, kako prenosi Tanjug, u Vašingotnu je već u pripremi zakon o pomoći inostranstvu za narednu 2009. fiskalnu godinu, a Srbija bi, prema postojećem nacrtu, trebalo da dobije 46,274 miliona dolara, odnosno pet miliona manje nego prethodnih godina. Razlog za to je smanjenje ukupne pomoći u okviru programa za jugoistočnu Evropu, koji je, prema najnovijem nacrtu, objedinjen s programom za Rusiju.

Nacrt Zakona o pomoći inostranstvu za 2009. godinu za sada je usvojen u senatskom Odboru za aproprijacije i preporučen na usvajanje Senatu, a konačno usvajanje moglo bi da usledi najranije kasno na jesen.

Podrška državnim institucijama

Američka pomoć Srbiji raspoređena je na programe pomoći vladi i civilnom sektoru, odnosno na humanitarnu pomoć i pomoć u unapređenju demokratije, a sertifikaciji podleže deo koji se odnosi na podršku državnim institucijama. Sertifikacija otuda ima, pre svega, politički značaj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.