Izvor: Blic, 15.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispunite preuzete obaveze do 3. aprila

Ispunite preuzete obaveze do 3. aprila

Vlastima u Srbiji i Crnoj Gori preporučuje se da ubrzaju reforme u skladu sa dužnostima i obavezama koje je neophodno ispuniti pre kraja isteka druge godine članstva u SE, a rok ističe 3. aprila - navodi se u monitoring izveštaju Saveta Evrope za SCG.

U izveštaju se zahteva ostvarivanje vidljivog napretka u saradnji sa sudom u Hagu, a kad je reč o državnoj zajednici konstatovano je da je potrebno uložiti napore u iznalaženju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prihvatljivog rešenja za buduće uređenje SCG putem dijaloga između predstavnika vlasti Srbije i Crne Gore. I od Srbije i od Crne Gore očekuje se usvajanje novih ustava koji bi bili usklađeni sa Ustavnom poveljom.

- I pored izraženog napretka ostvarenog predajom nekolicine optuženika, neophodno je unaprediti saradnju sa Tribunalom, naročito u pogledu hapšenja i izručenja optuženika, kao dokaz spremnosti na punu i efektivnu saradnju - stoji u zaključcima.

Navodi se i da je potrebno u najkraćem roku formirati instituciju vladinog zastupnika pred Evropskim sudom za ljudska prava, usvojiti bez odlaganja adekvatno zakonodavstvo, između ostalog , po pitanju lica koja traže azil.

Kad je reč o Srbiji, zahteva se i usvajanje adekvatnog zakonodavstva u oblasti reforme policijskih i snaga bezbednosti u skladu sa standardima SE. Takođe se preporučuje ponovno razmatranje nacrta Krivičnog zakona, između ostalog odredbe kojima se ograničava sloboda govora i sloboda medija, naročito onih koje se odnose na klevetu, te osiguranje adekvatne primene Zakona o slobodnom pristupu javnim informacijama.

Kad je reč o Crnoj Gori, takođe se se traži ostvarivanje pune i efikasne saradnje sa haškim Tribunalom, usvajanje novog Ustava Crne Gore ili ustavnih amandmana u skladu sa Ustavnom poveljom, usvajanje zakona o slobodnom pritupu informacijama i osiguranje njegovu punu primenu. Zahteva se i poštovanje preporuke eksperata SE i OEBS koje se odnose na ilegalnu trgovinu ljudima, naročito u smislu primene vladinog Akcionog plana i preduzimanja adekvatnih i temeljnih istražnih radnji u navodnim slučajevima trgovine ljudima.

Takođe je navedeno da kad je reč o saradnji s Hagom, nije došlo do ohrabrujućih znakova ove saradnje u smislu predaje ili izručenja. Navodi se da se u uslovima pojačanog međunarodnog pritiska, još uvek se očekuje predaja dvojice generala i visokog policijskog oficira. N. B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.