Izvor: B92, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska zajednica BiH piše Tadiću

Sarajevo, Novi Pazar -- Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustava Cerić uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Tadić: Država ne treba da se meša

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da država ne treba da se meša u pitanja crkava i verskih zajednica, rečeno je danas Beti u kabinetu predsednika povodom otvorenog pisma koje mu je uputio poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Predsednik Srbije se nada da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tenzije smiriti, a sporovi rešiti dijalogom, na dobrobit svih gradjana, kažu u Tadićevom kabinetu.

Cerić u pismu podseća Tadića da su se na sastanku 26. marta ove godine saglasili da je Islamska zajednica u Srbiji autonomna u radu i da ima istorijsko i moralno pravo da bude u savezu sa Islamskom zajednicom u BiH, kao što je i SPC iz BiH u savezu sa SPC u Beogradu. To pismo upućeno je povodom sukoba unutar islamske zajednice Srbije.

"To je trebalo da znači da se vlasti Srbije neće mešati u unutrašnja pitanja Islamske zajednice u Srbiji", napisao je Cerić.

"Nažalost, poslednja zbivanja pokazuju da se vlast Srbije umešala u unutrašnja pitanja IZ u Srbiji na način da je dala administrativnu i medijsku podršku uspostavi institucije reis-ul-uleme u Srbiji za što nema ni istorijskog ni stvarnog uporišta", kaže se u pismu koje je Cerić uputio Tadiću.

To je, prema njegovoj oceni, isto kao kad bi se u BiH uspostavila institucija srpskog patrijarha i osporilo pravo Srbima da komuniciraju sa Beogradom.

U Cerićevom pismu stoji da su muslimani u Srbiji savesni i odgovorni da mogu samostalno i slobodno odlučiti kakvu IZ žele i s kim da se udružuju.

"Uveren u Vašu dobru volju i ne sumnjajući u Vašu predanost vraćanju poverenja između Bošnjaka i Srba, koju ste pokazali Vašom posetom mezarju u Potočarima, nadam se da ćete poduzeti sve što je u Vašoj moći da IZ u Srbiji bude izraz stvarne volje muslimana", kaže se u Cerićevom pismu, čija kopija je dostavljena medijima iz kabineta glavnog muftije IZ u Srbiji Muamera Zukorlića.

Podsetimo, struja unutar islamske zajednice koju predvodi Zukorlić smatra da je Sarajevo duhovni centar te zajednice, dok je druga struja proglasila reisa islamske zajednice u Srbiji sa sedištem u Beogradu.

Stranke traže ostavku Naumova

Stranka za Sandžak, koja sarađuje sa strankom Rasima Ljajića, kao i Sandžačka alternativa i Sandžačka demokratska unija, koje nemaju lokalne odbornike, zatražile su danas od ministra vera Radomira Naumova da podnese neopozivu ostavku na svoju funkciju.

U pismu upućenom Naumovu, ostavka se traži zbog "pristrasnog mešanja i indirektnog učešća u provociranju i generisanju problema koji su trebali da dovedu do razdora u Islamskoj zajednici u Srbiji".

"Svojim delovanjem prekršili ste Ustav i Zakon o crkvama i verskim zajednicama i naneli štetu Bošnjacima i državi. Na taj način ste mogli među Bošnjacima izazvati podele i sukobe sa nesagledivim posledicama", precizirale su ove tri stranke.

Ostavka bi pokazala snagu ličnosti, snagu države i poštovanje najviših standarda i civilizacijskih principa, ocenile su ove tri stranke i navele da bi u protivnom sve ostalo bilo politikantstvo, grabežljivost i licemerstvo.

Naumov je, povodom sukoba u Islamskoj zajednici, prethodno rekao da se država neće mešati u rad verskih zajednica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.