Isključenja se nastavljaju uz podršku Vlade Kosova

Izvor: Glas javnosti, Beta, 24.Apr.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isključenja se nastavljaju uz podršku Vlade Kosova

PRIŠTINA - Vlada Kosova je saopštila da podržava isključenje predajnika srpskih operatera mobilne telefonije, odnosno, kako je navedeno, "uspostavljanje zakonitosti na tržištu telekomunikacija u Republici Kosovo". U tom kontekstu Vlada vidi i najnovije postupke Regulatornog autoriteta za telekomunikacije(RAT) "za sprečavanje ilegalne delatnosti nelicenciranih i neovlašćenih operatera mobilne telefonije u Republici Kosovo".

U saopštenju se ističe da ti "zakoniti koraci nisu upereni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << protiv ijedne određene nacionalnosti ili države, već protiv svih onih operatera koji nisu poštovali važeće zakonske norme". Vlada poziva sve da ne zloupotrebljavaju to institucionalno zalaganje za stvaranje tržišta lojalne konkurencije u telekomunikacijama, za političke ciljeve."Vlada Kosova reafirmiše svoju posvećenost funkcionisanju reda i zakona, stvarajući prostor i podstičući sve međunarodne investitore i one regionalne da investiraju u Republici Kosovo", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Direktor kosovske Regulativne uprave za telekomunikacije Enver Hodža izjavio je juče da su službenici te uprave uklonili 14 baznih stanica koje su koristili operateri mobilne telefonije iz Srbije. Hodža je rekao da akcija uklanjanja opreme traje i dalje.

Rad provajdera za mobilnu telefoniju iz Srbije kosovske vlasti smatraju ilegalnim jer te kompanije, kako je navedeno, nemaju dozvolu za rad i ne plaćaju porez Kosovu.

Premijer Srbije Mirko Cvetković u petak je ocenio da ukidanje mreže mobilnih operatera iz Srbije na Kosovu jeste pokušaj nove izolacije Srba.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je saopštilo da "prekidom svake komunikacije između srpskih sredina, kosovske privremene institucije stvaraju atmosferu nesigurnosti i straha, obeshrabljuju povratnike i pokreću novi talas iseljavanja".

To ministarstvo zatražilo je od Euleksa da kosovskim Srbima "omogući normalnu komunikaciju i život i da upozori Prištinu da takve aktivnosti ne doprinose miru i stabilnosti".

Srbi u mestima centralnom Kosovu i u Prištini ni jutros nemaju mrežu provajdera mobilne telefonije iz Srbije, a prema najavama kosovskih vlasti tokom današnjeg dana biće uklonjene u preostale bazne stanice ovih provajdera na celom Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.