Izvor: B92, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Išinger u četvrtak Prištini

Priština -- Izaslanik EU za status Kosova Volfang Išinger doputovaće u četvrtak u Prištinu, saopštio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Išinger će se sastati sa predstavnicima Kosova. Tema susreta će biti pripreme za sastanak koji će se održati 30. avgusta u Beču, rekao je Sejdiu nakon sastanka sa članovima prištinskog pregovaračkog tima i političko-strateške grupe.

Pregovarački tim Prištine još nije dobio poziv za učešče u nastavku pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o statusu Kosova zakazanih za 30. avgust u Beču.

No, nakon današnjeg sastanka ovog tima, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da će se detalji o sastanku razjasniti tokom predstojeće posete izaslanika EU Volfganga Išingera.

Pregovarački tim Prištine otputovaće za Beč sa jasnom pregovaračkom vizijom, rečeno je novinarima nakon današnje sednice ovog tima.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da se tri osnovna pregovaračka elementa Prištine sastoje u nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i podršci Ahtisarijhevom planu.

Sejdiu je rekao da na kosovskoj strani nema raposloženja za ponovno otvaranje pitanja koja su ranije elaborirana u pregovorima. Prema njemu, sa Beogradom se može pregovarati o tehničkim pitanjima koja zahtevaju rešenje.

"Radi se o pitanjima koja ne traže dalje elaboriranje, već se tiču budućih odnosa dve zemlje, poput problema sukcesije, koji nije lak, ili liberalizacije režima na granicama" rekao je Sejdiu.

U vezi sa sastankom u Beču, lider opozicije Hašim Tači, kazao je da će biti traženo da Rusija više ne blokira statusni proces. Da nije bilo jednostrane ruske blokade - rekao je Tači - Kosovo bi još pre tri meseca postalo nezavisno.

U Prištinu još nije stigao zvaničan poziv za sastanak 30. avgusta, tako da još nije utvrđen sastav delegacije koja će putovati za Beč.

Predsednik Sejdiu je rekao da će detalji u vezi sa sastankom u Beču, kao i način na koji će se odvijati pregovori nakon tog sastanka, biti poznati nakon posete Prištini izaslanika Evropske unije Volfganga Išingera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.