Izvor: B92, 29.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Išinger predstavnik EU za Kosovo

Beograd -- Nemački diplomata Volfgang Išinger imenovan za predstavnika EU u predstojećim pregovorima o statusu Kosova. Priština pozdravlja.

Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana imenovao je Išingera za predstavnika EU u predstojećim pregovorima o statusu Kosova, a u saopštenju iz Brisela se navodi da će Išinger učiniti sve kako bi bili omogućeni istinski i sadržajni pregovori. Za EU je Kosovo prioritet, navodi se u istom saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Posle neuspeha da status Kosova bude rešen usvajanjem rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pregovori će biti nastavljeni uz posredovanje tzv. međunarodne trojke, koju će činiti SAD, Rusija i EU.

Posle imenovanja Išingera i uz ranije najave da će SAD u trojci koja će voditi pregovore predstavljati Frenk Vizner, dosadašnji izaslanik Vašingtona za Kosovo, nepoznanica ostaje ko će učestvovati u pregovorima u ime Rusije.

Samardžić: SB UN mora da potvrdi predlog Kontakt grupe

Srpski ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je večeras da je Srbiji "najviše stalo" da Savet bezbednosti UN potvrdi predlog Kontakt grupe o pregovorima Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova.

On je dodao da je izbor nemačkog diplomate Volfganga Išingera za predstavnika Evropske unije u budućim pregovorima o statusu Kosova "nešto što samo po sebi ne bi trebalo komentarisati", i dodao da je "najlakši posao" izbor predstavnika trojke EU, SAD i Rusije.

Kosovske vlasti pozdravile imenovanje

Kosovske vlasti pozdravile su imenovanje nemačkog diplomate Volfganga Išingera za predstavnika Evropske unije za pregovore o Kosovu, ocenivši da će njegovo iskustvo u balkanskim pitanjima doprineti naporima Unije da nadje konačno rešenje statusa Kosova.

Arben Ćirezi, savetnik kosovskog premijera Agima Čekua, rekao je da je kosovska vlada "spremna da zajednički radi" na rešavanju statusa Kosova, prenela je agencija AP.

Koštunica: Značajna podrška Rusije

Reč Rusije koju smo čuli od predsednika Vladimira Putina u odbrani međunarodnog prava najveća je podrška Srbiji u odbrani Kosova i Metohije, izjavio je danas premijer Srbije Vojislav Koštunica.

On je rekao da Srbija ne traži ništa više, nego da i za nju važe pravila Ujedinjenih nacija koja važe za sve države. "Zajednička politika Srbije u Rusije, zasnovana na poštovanju temeljnih načela Povelje UN, u potpunosti je rukovođena očuvanjem mira i stabilnosti na Balkanu i samim tim u Evropi", kaže on.

"Izuzetno je značajno što Rusija pruža podršku srpskom narodu i Srbiji u borbi za poštovanje prava i najnosnovnije pravde. Zato Srbija posebno ceni stav Putina i jasno je da mi principijelnu politiku Rusije razumemo kao potvrdu najdubljeg prijateljstva dva naroda", kaže Koštunica.

"Zajednička politika Srbije i Rusije i prijateljstvo dva naroda nisu usmereni ni protiv koga, već imaju za cilj poštovanje međunarodnog prava i očuvanje trajnog mira i stabilnosti u celom regionu", kaže Koštunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.