Išinger posrednik u pregovorima

Izvor: B92, 27.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Išinger posrednik u pregovorima"

Volfgang Išinger

Minhen -- Volfgang Išinger biće verovatno predstavnik EU u posredničkom timu u daljim pregovorima o statusu Kosova, piše Zidojče cajtung.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova nije htelo da komentariše pisanje tog lista. Išinger se smatra stručnjakom za Balkan, a trenutno je nemački ambasador u Londonu. Pre toga od 2001. do 2006. godine bio je ambasador u Vašingtonu.

On je 1995. godine, dok je bio politički direktor u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spoljnih poslova Nemačke, učestvovao na pregovorima u Dejtonu kojim je okončan građanski rat u Bosni.

Tokom sukoba na Kosovu 1999. godine Išinger je bio državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova tokom mandata ministra Joške Fišera. Išinger je takođe radio i na stvaranju Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.

Kosovo je bila i glavna tema tokom dvodnevnog boravka šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića u Vašingtonu. Jeremić je nakon jučerašnjeg razgovara sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs rekao da su Beograd i Vašington ponovo uspostavili "konstruktivan dijalog", ali da i dalje postoje velike razlike kada je u pitanju status Kosova.

Državna sekretarka SAD je pozvala Srbiju na saradnju u narednom periodu, izjavio je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta.

"Kosovo je bilo glavna tema razgovora sa Jeremićem. Svi znaju da će Kosovo uskoro biti nezavisno, a mi pozivamo Srbiju na saradnju u narednim mesecima", kazao je on za Rojters.

Aleksejev: Kontraproduktivno zaobilaženje

Ambasador Aleksejev

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev je izjavio da Rusija smatra da samo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija može doneti odluku o budućem statusu Kosova i ukazao da će biti kontraproduktivni pokušaji da se, pri odlučivanju, ova najvažnija institucija zaobiđe.

U izjavi za Blic, on je upozorio na to da bi donošenje odluke o statusu Kosova van Saveta bezbednosti imalo katastrofalne posledice za stabilnost regiona, ali i celog sveta.

"Haos koji bi na taj način nastao u međunarodnim poslovima doveo bi do zaoštravanja odnosa u svim regionima Evrope gde postoji međuetnička napetost. Mnogo takozvanih zamrznutih konflikata bi se vratilo u vruću fazu", ocenio je Aleksejev.

Ambasador Rusije je poručio da donošenje odluke nije na Kontakt-grupi, već je zadatak Kontakt-grupe da dobro pripremi predstojeći pregovarački proces.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.