Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Išinger danas sa Tačijem i Berišom

Priština -- Hašim Tači izjavio da je Volfgang Išinger samo saslušao njihove stavove i nije predlagao nikakve ideje o statusu Kosova.

Išinger ni nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Skupštine Kosova Koljem Berišom i predsednikom najveće opozicione Demokratske partije Kosova Hašimom Tačijem nije davao izjave za medije. Tači je nakon sastanka rekao da je predstavniku Evropske unije u pregovoračkoj trojci preneo uveravanja da je nadgledana nezavisnost kompromis ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koga Priština ne može ići.

Tači je takođe kazao da kosovska strana zahteva od međunarodne trojke, ali i međunarodne zajednice, da nakon dodatnih pregovora, posle 10. decembra, prizna nezavisnu i suverenu državu Kosovo.

"Zatražio sam takođe da Rusija jednostrano ne nastavlja da blokira ozvaničenje nezavisnosti Kosova", rekao je Tači.

Pripreme za sastanak

Inače, cilj dvodnevne posete predstavnika EU je u funkciji priprema za sastanak 30. avgusta u Beču. Išinger je sinoć održao posebne susrete sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Agimom Čekuom, ali se nakon tih sastanaka ni Išinger ni njegovi sagovornici nisu se obratili novinarima.

Iz vladinih izvora moglo se saznati da je Išinger u susretu sa Čekuom izneo detaljan plan narednog sastanka u Beču, zakazanog za 30. avgust, kao i o narednoj fazi pregovora o statusu Kosova, koja ne isključuje direktan susret dveju strana.

Takođe, izvori su izneli da je Išinger još jednom ponovio stav međunarodne posredničke grupe po kojem grupa neće tokom pregovora predlagati nikakvo rešenje, već očekuje da to učine Priština i Beograd.

Inače, u saopštenju za štampu iz Vlade, kaže se da je Čeku tokom sastanka kazao da produženje pregovora treba iskoristiti na pozitivan i konstruktivan način i da se treba usredsrediti na to kako izgraditi dobrosusedske odnose između Kosova i Srbije.

Pored potpune medijske blokade koja je pratila jučerašnje razgovore, zanimljivost predstavlja i činjenica da Išinger sa članovima kosovskog pregovaračkog tima razgovara u odvojenim susretima, što se nije desilo od početka pregovora, prošle godine u februaru, kada su u pitanju međunarodni posrednici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.