Izvor: B92, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Išinger: Teška misija tek predstoji

London -- Završen sastanak predstavnika Kontakt grupe i posredničke trojke za Kosovo. Sastanak bio posvećen "tehničkim pitanjima".

Predstavnik EU Volfgang Išinger izjavio je posle susreta u Londonu da je sastanak dobar početak za "tešku misiju" koja tek predstoji. "Voleo bih da sumiram naš pristup tako što ću reći da će uspeh ovih pregovora biti uspeh Beograda i Prištine, dok će neuspeh ove misije, ovih pregovora, biti i neuspeh Beograda i Prištine", rekao je Išinger >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle sastanka u Forin ofisu.

Išinger je kazao da "trojka" neće izneti nove predloge za Kosovo sve dok je na stolu plan bivšeg izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Volfgang Išinger je rekao i kako će rok za završetak pregovora o statusu Kosova "biti dosegnut.""Sigurno će se dogoditi 10. decembar", rekao je predstavnik Evropske unije u posredničkoj "trojci" za Kosmet, preneo je Rojters.

Sastanak je "bio posvećen tehničkim pitanjima" i međusobnom upoznavanju, saznao je britanski radio Bi-Bi-Si u Forin ofisu.

"Tehnička pitanja" se - navodi se u Londonu - odnose na saradnju posredničke "trojke" koju čine predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i EU sa Kontakt grupom i načinu izveštavanja te grupe o radu "trojke" i napretku u pregovorima.

Razmotrena je i sutrašnja prva poseta "trojke" Beogradu i Prištini.

Ambasador Išinger će, saznaje Bi-Bi-Si, večeras biti domaćin privatne večere za druge članove "trojke", Viznera i Harčenka.

Sastanak je održan na nivou političkih direktora članica Kontakt grupe – Velike Britanije, Italije i Francuske, Nemačke, SAD i Rusije. Posrednička trojka za Kosovo sutra stiže u Beograd, a za vikend će biti u Prištini.

Uoči početka današnjeg sastanka, američki i evropski predstavnici u pregovaračkoj trojci, Frenk Vizner i Vofgang Išinger, izneli su da je proces koji je započet današnjim sastankom u Londonu poslednja prilika i za međunarodnu zajednicu ali i za Beograd i za Prištinu da sporazumno dođu do rešenja za status Kosova.

Nemački i američki diplomata su uoči početka sastanka Kontakt grupe odvojeno razgovarali sa BBC-jem. Vofgang Išinger, koji je predstavnik EU u međunarodnoj pregovaračkoj trojci, kaže da bi u predstojećoj seriji razgovora voleo da vidi načelo da ništa nije nemoguće i pored veoma suprotstavljenih stavova, gde jedna strana želi nezavisnost a druga to odbija.

Izlaz zavisi od dobre volje obe strane, a ako ne uspeju da nađu rešenje, biće to njihov poraz, kaže Išinger. Ne želeći da se bavi prognozama ishoda pregovora, Išinger je ipak jasno saopštio kakva će biti njegova pozicija u međunarodnoj trojci:

"Ne mislim da bi bilo dobro za posrednika u pregovorima da ulazi u to pitanje. Ja ne želim ništa da sugerišem. Izvesno je, međutim, da ću kao predstavnik EU reći obema stranama da nema smisla pozivati se samo na prošlost. Buduće rešenje mora da se zasniva na aktuelnoj situaciji na terenu, a činjenica je da Kosovo već osam godina nije pod kontrolom i upravom Srbije. To je stvarna situacija koja mora da bude početna tačka naših razgovora."

Američki član trojke za Kosovo Frenk Vizner ocenio je za BBC da se posle 15 meseci pregovora, koje su Beograd i Priština vodile sa Martijem Ahtisarijem, i njegovog predloga, kojim Rusija nije zadovoljna, sada pristupa konačnoj rundi pregovora o Kosovu.

Cilj je da ti pregovori budu obavljeni u narednih 120 dana i da se na stolu generalnog sekretara UN do 10. decembra nađe izveštaj o njihovom ishodu, kaže Frenk Vizner i dodaje da Ahtisarijev plan o nadgledanoj nezavisnosti nije mrtav.

"Ne, on nije mrtav. Biće dobro ako pregovaračke strane nađu zajednički jezik. Ukoliko ga ne nađu, Ahtisarijev plan je, a to je stav SAD, put kojim se može krenuti napred. Vreme prolazi i imamo ga do 10. decembra, kada moramo okončati posao koji nam je poveren, i sa našim mišljenjem upoznati generalnog sekretara UN. Ne želim da nagađam šta će se posle toga dešavati. Jasno je da kosovski Albanci traže nezavisnost, da su SAD jasno predočile svoj stav, koji je u Tirani izneo i predsednik Buš, a to je da su pregovori o konačnom statsu Kosova dugo trajali i da je došlo vreme da se status reši", kazao je Vizner.

Međutim, treći član tima, Rus Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je juče za B92 da ne vidi smisao daljeg razmatranja Ahtisarijevog predloga jer nije prošao u Savetu bezbednosti, a uz to nije ni rezultat kompromisa Beograda i Prištine.

Američki predstavnik Frenk Vizner kaže da nije u poziciji da garantuje da će Rusija prihvatiti mogući rezultat ovih pregovora, ali poručuje da Vašington svakako želi rezoluciju Saveta bezbednosti kojom bi se ustanovio status Kosova.

Posrednička trojka sutra u 15 časova ima sastanak sa predsednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom.

Sastanku u Beogradu prisustvovaće i ministri Slobodan Samardžić i Vuk Jeremić. "Trojka" zatim ide u Prištinu, gde će tokom vikenda razgovarati sa predstavnicima kosovskih Albanaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.