Išinger: Kreativniji pristup

Izvor: B92, 06.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Išinger: Kreativniji pristup

Volfgang Išinger (FoNet)

Brisel -- Prvi direktan susret srpske i albanske strane u Njujorku je bio "otvoreniji, a atmosfera bolja", kaže Volfgang Išinger.

Predstavnik EU u pregovaračkoj trojci je prilikom podnošenja izveštaja ambasadorima u Političko-bezbednosnom komitetu Evropske unije rekao da će "trojka" sada nastojati da izdejstvuje da dve strane, Beograd i Priština, "kreativnije priđu pregovorima", pošto se 14. oktobra sastanu u Briselu.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvorima Saveta ministara Unije, Išinger je kazao da sada, posle susreta u Londonu i Njujorku, može biti izvesnog razloga za "bolji osećaj" kada su u pitanju izgledi pregovora.

Išinger je rekao da su stavovi dveju strana praktično ostali nepromenjeni i ukazao na ocenu u saopštenju ministara Kontakt grupe da je Beograd obrazložio svoj predlog "suštinske autonomije" za Kosovo, dok je kosovska albanska strana izložila svoje vidjenje saradnje "dveju nezavisnih država".

"Trojka" je istakla rešenost da u preostalom vremenu istraži "sve moguće puteve za kompromis", navedeno je u saopštenju, a u Njujorškoj deklaraciji je, kako je na to ukazao i predstavnik EU u trojci, navedeno da se mora tragati za rešenjem kroz pregovore, koje će zajamčiti stabilnost regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.