Irinej: Zvanični stav SPC o Povorci

Izvor: B92, Tanjug, 18.Sep.2009, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: Zvanični stav SPC o Povorci

Irinej (FoNet, arhiva)

Beograd -- Episkop Irinej saopštio je da se SPC protivi pravu na javno izražavanje seksualne orijentacije ako ono vređa pravo građana na privatnost i porodični život.

"Srpska pravoslavna crkva i tradicionalne crkve i verske zajednice u Srbiji protive se pravu na javno izražavanje seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti ukoliko ono vređa pravo građana na privatnost i porodični život, njihova verska uverenja i neprisnovenost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dostojanstva ličnosti", poručio je episkop bački Irinej.

Vladika Irinej je povodom održavanja najavljene "Povorke ponosa”, podsetio da je reč zvaničnom stavu Svetoga arhijerejskog Sinoda SPC i svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji objavljenom još tokom javne rasprave o predlogu Zakona o zabrani diskriminacije.

"Sve druge izjave plasirane ovih dana u crkvenim i javnim medijima, održavaju lična mišljenja njihovih autora i ne predstavljaju stav Svetog arhijeresjkog Sinoda koji od donošenja Zakona o zabrani diskriminacije o ovoj temi, pa ni o manifestaciji o kojoj je reč uopšte nije raspravljao”, navodi se u pisanoj izjavi Irineja dostavljenoj medijima.

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amilohije poručio je pre dva dana da "Crkva Božja, kao čuvarka svetinja života i ljubavi i radionica večnog života, ne može prihvatiti ni odobriti povorku srama - za povorku ponosa", pogotovu kada se njenim nametanjem vrši javno nasilje nad onima koji ne misle isto.

"Povorka ponosa" je, kazao je mitropolit Amfilohije, u stvari "povorka Sodome i Gomore i potvrda one narodne: 'Ko se Boga ne boji ni ljudi se ne stidi'".

Zapitavši u čemu je ponos predviđene parade, Irinej je ocenio da "u današnjem duhovnom, socijalnom i političkom stanju naroda i države", smatra da su pojedini mediji i pojedine, kako je naveo, "antagonistički nastrojene nevladine organizacije" ovu temu "nametnuli čitavom društvu, iako je ona za nas suštinski irelevantna”.

Iznoseći lični stav, Irinej citira Sveto pismo, Novog zaveta koje kaže: "Ni bludnici, ni preljubnici, ni muželožnici neće naslediti carstvo Božje”.

Episkop se pozvao i na reči Justina Popovića, arhimandrita manastira Ćelije, doktora teologije i profesora Beogradskog univerziteta, i Jovana Zlatoustog, najčuvenijeg propovednika u istoriji hrišćanske Crkve, koji, kako kaže, takođe direktno govore "o protivprirodnom seksualnom ponašanju, činjenju srama, pokvarenom umu i o tome da je sramno govoriti o tajnim postupcima nekih ljudi."

"Hrišćanima nije dopušteno obarati zabludu primoravanjem i nasiljem nego ubeđivanjem, rečju i krotkošću obavljati spasenje ljudi”, poručio je Irinej.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.