Iran lišen prava glasa u Generalnoj skupštini UN

Izvor: Vostok.rs, 03.Jun.2021, 08:28

Iran lišen prava glasa u Generalnoj skupštini UN

Iran i Centralnoafrička Republika lišeni su prava glasa u Generalnoj skupštini UN-a zbog neplaćenih dugova prema organizaciji, sledi iz pisma generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša predsedniku Generalne skupštine Volkanu Bozkiru.
„Trenutno pet država članica zaostaje sa upllatama u skladu sa odredbama člana 19. Povelje UN-a“, navodi se u pismu. Prema članu 19., član Ujedinjenih nacija koji kasni sa uplatama doprinosa ne može da glasa u Generalnoj skupštini „ako je iznos njegovih zaostalih obaveza jednak ili veći od iznosa doprinosa koji mu pripadaju u prethodne dve pune godine”, prenose RIA Novosti. Međutim, Generalna skupština može da dozvoli zemlji da glasa ako prizna da je kašnjenje u plaćanju nastalo usljed okolnosti van državne kontrole. U pismu se na spisku dužnika nalazi pet država: CAR, Iran, Sao Tome i Principe, Komori i Somalija. Ipak, Generalna skupština je odlučila da dozvoli da poslednje tri zemlje glasaju u Skupštini do kraja ovog zasedanja. Nakon isplate duga, država stiče pravo glasa. Prema Guterešovom pismu, da bi vratio pravo glasa, Iran treba da u budžet organizacije upalti 16.251.298 dolara, a CAR 29.395 dolara.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.