Irački zvaničnici podržavaju integritet Srbije

Izvor: Glas javnosti, 07.Avg.2010, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački zvaničnici podržavaju integritet Srbije

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je u Iraku da dve zemlje imaju iste stavove kada je reč o Kosovu i da su mu irački zvaničnici potvrdili podršku te zemlje teritorijalnom suverenitetu i integritetu Srbije.

"Srbija i Irak imaju dugu tradiciju dobrih, kvalitetnih, partnerskih i prijateljskih odnosa. Ovom posetom utvrđujemo ono što je za nas jako važno, a to je da Srbija i Irak imaju jedinstvene stavove po pitanju Kosova i Metohije, a takođe i dalje namere >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << iračke vlade da kupuje naoružanje i opremu u Srbiji", izjavio je Šutanovac u Bagdadu, a prenosi Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane boravio je juče u zvaničnoj poseti Iraku gde je premijeru Nuriju al Malikiju preneo stav Srbije povodom odluke Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova. Irak nije priznao nezavisnost Kosova, a u razgovoru sa Šutanovcem potvrđena je iračka podrška teritorijalnom suverenitetu i integritetu Srbije.

Šutanovac je sa Malikijem razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti odbrambene industrije, nakon isporuke tri aviona Lasta 95, proizvedenih u pančevačkoj fabrici Utva.

"Iračani su vrlo zadovoljni ispunjenjem postojećih ugovora u dogovorenom roku i kvalitetu i zainteresovani su da Srbiju angažuju na rekonstrukciji avio-baze, izgradnji vojne bolnice i za isporuku municije svih kalibara", izjavio je Šutanovac.

On je o novim projektima, povratku građevinskih kompanija iz Srbije u Irak i mogućnosti za nastavak vojno-ekonomske saradnje, tokom posete razgovarao i sa ministrom policije Džavadom al Bolanijem i načelnikom Generalštaba generalom Babekrom al Zibarijem.

Zvaničnici Iraka izrazili su i zainteresovanost za školovanje vojnika i policajaca u Srbiji, a zajednički je ocenjeno da su odnosi dveju zemalja na visokom nivou zahvaljujući saradnji u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju.

Tokom prošle godine najveći ekonomski partner odbrambene industrije Srbije bio je Irak, kome je isporučeno ugovoreno naoružanje i vojna oprema, osim aviona čija je izrada i isporuka u toku.

Ta zemlja je naručila ukupno 20 aviona Lasta 95, a do kraja godine planirana je i isporuka preostalih letelica. Odbrambena industrija Srbije izvezla je na svetsko tržište tokom 2009. godine robu u vrednosti od oko 300 miliona dolara, a zaključila je nove ugovore vredne više od 500 miliona dolara, pre svega sa Irakom, Alžirom i Egiptom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.