Izvor: B92, 14.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak više za borbu protiv korupcije

Beograd -- Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je da će institucije za borbu protiv korupcije u narednoj godini dobiti više novca.

Ministarstvo finansija podržalo je amandmane koji će institucijama za borbu protiv korupcije iz budžeta za naredu godinu obezbediti bolji finansijski položaj "iako je budžet za 2006. godinu baziran na smanjenju javne potrošnje", naovodi se u saopštenju.

Kako se ističe, poslanički klub G17 Plus je u dogovoru sa ministrom finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mlađanom Dinkićem, već podneo amandmane kojima se ta sredstva povećavaju, u skladu sa predlozima tih institucija.

Rebalansom budžeta za ovu godinu služba Poverenika za informacije od javnog značaja dobila je oko 14,86 miliona dinara, a potrošila je nešto više od tri miliona dinara, odnosno 20,67 odsto.

Savet za borbu protiv korupcije dobio je za ovu godinu 12,5 miliona

dinara, a za devet meseci utrošio je 8,2 miliona dinara, odnosno 65,92 odsto.

Za 2006. godinu Savet je tražio ukupno oko 16 miliona dinara, od čega samo za stavku "specijalizovane usluge" 9,5 miliona dinara, što je skoro dvostruko više nego što je u iste svrhe bilo planirano u ovoj godini. Ministarstvo finansija je to prihvatilo, tako da će Savet dobiti preko tri miliona dinara više nego u ovoj godini.

Prvobitni predlog budžeta

Prvobitnim Predlogom budžeta za sledeću godinu predviđeno je da sve insititucije koje se bave borbom protiv korupcije dobiju značajno manje novca.

Razumevanje za smanjenje sredstava namenjenih, između ostalog, i borbi protiv korupcije, ima i poslanik SPS Milorad Vučelić: "Danas vi u javnosti imate situaciju da je svako lopov. Ako je svako lopov to je jedino bezbedno za lopove, znači jedino lopovi se dobro osećaju u tome. Prema tome, to što se smanjuje, mislim po stavkama, za nevladine organizacije itd, mislim da su to sve stavke koje treba da podležu jednoj restrikciji".

Međutim, ima i stranaka koje ne dele to mišljenje. Meho Omerović iz Socijaldemokratske partije najavljuje da ta stranka neće podržati budžet upravo zbog smanjenja sredstava namenjenih, kako kaže, nezavisnim institucijama: "To upućuje na signal da izgleda Vlada Republike Srbije smanjuje sredstva onim institucijama i onim institutima koji su nezavisni i koji bi trebalo da kontrolišu rad te iste Vlade. S toga mi ne možemo glasati za takav predloženi budžet Republike Srbije naprosto neprihvatljivo je da se pozivamo MMF, da se stalno zaklanjamo iza MMF-a kada treba nekome kresati budžetska sredstva za narednu godinu, a da pritom ne poštujemo najelementarnija prava onih institucija koje su nezavisne i koje bi trebalo da kontrolišu tu istu Vladu".

Barać: Tražićemo donacije

Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da se iza smanjenja sredstava namenjenih, između ostalog i tom savetu, namera da se dođe do njegovog ukidanja. Ona dodaje da će Savet ipak naći način da nastavi sa radom: "Obratićemo se potencijalnim donatorima, organizacijama koje se bore protiv korupcije i koje su sigurno rade da nam pomognu, da nam pomognu da kancelarije može da funkcioniše i da platimo te izveštaje koje smo počeli da radimo", kaže Baraćeva,

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.