Izvor: B92, 16.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak suđenja za naknadu dnevnica

Kuršumlija -- Vrhovni sud Srbije odlučio je da nema pravnog osnova za obustavu postupka po tužbama bivših vojnih rezervista iz Kuršumlije.

Oni traže da im se isplate zaostale ratne dnevnice iz perioda kada su kao pripadnici rezervnog vojnog sastava Vojske Jugoslavije 1999. godine boravili na Kosovu. Vrhovni sud Srbije je odluku doneo na zahtev Opštinskog suda u Kuršumliji, koji je tražio tumačenje da li može da se sudi po ovim tužbama ili je došlo do zastarevanja postupka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U Opštinskom sudu u Kuršumliji do sada je rešeno oko 200 tih tužbi i bivši rezervisti su naplatili u proseku po pet stotina hiljada dinara na ime zaostalih dnevnica.

Suđenja su u međuvremenu obustavljena jer se čekao stav Vrhovnog suda Srbije.

Inače, prošle nedelje je u centru Kuršumlije održan protest nekadašnjih vojnih rezervista iz Kuršumlije na kome se okupilo oko hiljadu građana koji su tražili da im se isplate zaostale dnevnice iz perioda kada su kao pripadnici Vojske 1999. godine proveli na Kosovu.

Ogorčeni rezervisti su tom prilikom burno negodovali i kazali da su pojedine sudije suda u Kuršumliji presude donosili nezakonito i u korist svojih rođaka, kao i da su jedni drugima donosili presude kojima su ostvarili pravo na ratne dnevnice.

Opštinskom sudu u Kuršumliji je do sada podneto više od 2000 tužbi bivših pripadnika Vojske koji traže isplatu zaostalih ratnih dnevnica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.