Izvor: B92, 31.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak rasprava o incidentima u EP?

Subotica -- O međuetničkim incidentima Žolt Nemet je razgovarao sa liderom Saveza vojvođanskih Mađara Jožefom Kasom.

Predsednik Odbora za spoljne poslove mađarskog parlamenta Žolt Nemet u utorak je najavio da će mađarska delegacija pokrenuti inicijativu da se pred Evropskim parlamentom u Strazburu povede rasprava o učestalim "nasrtajima" na Mađare u Vojvodini.

Posle sastanka sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Jožefom Kasom, Žolt Nemet je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da masovni incidenti na nacionalnoj osnovi u Vojvodini ne mogu biti slučaj, kao i da je iza svega politička pozadina koja podseća na etnička čišćenja iz perioda vladavine Slobodana Miloševića. "Srbiju i vlast u Srbiji smatram sposobnim da izađu na kraj sa ovim problemima. Te atrocitete ne bi smo preuveličavali, ali smatramo da je jednoznačno da se nije uspeo pronaći pravi lek", kazao je Žolt.

Nemet je rekao i da se ne slaže da je inicijativa Mađarske o raspravi o položaju Mađara u Vojvodini u međunarodnim insitucijama dolivanje ulja na vatru: "Ljudska prava se više ne mogu smatrati unutrašnjom stvari jedne zemlje i svuda se u svetu moraju poštovati, a u ljudska prava se svakako moraju ubrojiti i ljudska prava". Nemet Žolt je najavio i da će na poziv predsednika Skupštine Srbije Predraga Markovića spoljnopolitički odbor mađarskog parlamenta posetiti u narednih nekoliko meseci Beograd.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.