Izvor: Glas javnosti, 02.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investicije su dobrodošle

BEOGRAD - Potencijal vladinog programa mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize je izuzetan, ali je neophodno praviti preseke stanja i mere prilagođavati efektima krize, naglasio je predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu FoNetu i predočio da talas globalne krize još nije dobio najveću snagu.

- Prvi nagoveštaji govore o kraju 2009. godine i bio bih veoma zadovoljan kada bi kriza trajala tih nekoliko meseci, ali postoji mogućnost i lošijeg scenarija, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << moramo biti pripravni na svaku okolnost - poručio je predsednik Srbije i istakao da je prirodan korak u odbrani nacionalne valute plasiranje dela deviznih rezervi na tržište, kako bi se napravio balans.

On je naglasio da Srbija nestrpljivo čeka iz Rusije 400 miliona evra od prodaje NIS i predvideo da će to uticati na porast vrednosti dinara. Tadić je naglasio da je u sadašnjim okolnostima svaka investicija dobrodošla i poručio da nema dileme da će radnici kragujevačke fabrike automobila proizvoditi automobil „fijat punto“.

Povodom najava da će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u EU tokom predsedavanja Češke, Tadić je rekao da je potrebno pažljivo analizirati tu inicijativu, ali i da Srbija mora da završi saradnju sa Tribunalom u Hagu, jer je to uslov svih uslova.

On je rekao da inicijativa Beograda da EU pošalje misiju koja bi ocenila saradnju Srbije sa haškim sudom predstavlja novi pristup, jer je izveštaj glavnog tužioca Serža Bramerca strogo pravnički i ne donosi dovoljnu korist Beogradu.

STUBOVI SPOLJNE POLITIKE

Osvrćući se na kritike dela javnosti da je jedini predsednik koji nije čestitao izbor novom američkom predsedniku Baraku Obami, Tadić je podsetio da je Obami čestitao odmah pošto je pobedio na predsedničkim izborima.

„Odnose sa SAD ne možemo zapostavljati i oni imaju duboki strateški karakter“, rekao je Tadić, naglašavajući da su tri osnovna stuba spoljne politike Srbije - EU, Rusija i SAD.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.